Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Nasi Tumpang

Rijst en pittige vis stevig gerold in een trechter


Ingrediënten:

- 200 gr. rijst
- 6 dl. water
- bananenbladeren

Voor de tonijn:

- 250 gr. tonijn
- 2 schijven laos
- 1 cm. kunyit
- 5 sjalotten
- halve eetlepel asem
- 1 dl. santen
- zout
- suiker

Voor de makreel:

- 250 gr. makreel
- 5 sjalotten
- limoensap
- 10 gedroogde rawits
- 1 dl. santen
- zout

Bereiding:

Kook de rijst gaar. Snijd voor elk visgerecht de kruiden fijn, behalve de rawits. Stoof de vissoorten afzonderlijk, neem ze uit de santen en laat ze afkoelen. Bewaar de saus. Verwijder zorgvuldig alle graten. Maal de rawits fijn in de vijzel. Maak de gestoofde vis klein. Meng ze met een beetje santen wat je gebruikt hebt en strooi de gemalen rawits over de makreel.

Verdeel het bananenblad in stukken en vouw hier trechters van. Druk een eetlepel afgekoelde rijst in de punt, daarop een laagje tonijn, dan weer rijst, dan de makreel, dan weer rijst enzovoort, tot de ingrediënten op zijn. Nasi tumpang wordt koud gegeten.

Nasi Tumpang is een gerecht dat gemaakt wordt van restjes van de rijsttafel van de vorige dag. Als je het gerecht zonder restjes wilt maken, neem dan bijv. de bovenstaande visgerechten. Elk vleesrecept kan gebruikt worden. Ook groente, ei of tahu en tempeh is mogelijk.

Nasi Tumpang