Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gemblong

Gefrituurde kleefrijstballetjes met een suikerlaagje


Ingrediënten:

- 200 gr. ketan
- 1 dl. water
- 1 daun pandan
- kwart theelepel zout
- 50 gr. geraspte kokos
- olie om te frituren

Suikerlaagje:

- 75 ml. water
- 50 gr. kristalsuiker
- 25 gr. gula djawa
- 1 daun pandan
- kwart theelepel kaneel
- bananenessence
- halve eetlepel sesamzaad
- zout

Bereiding:

Laat de ketan voor 1 uur in water weken. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Stoom de ketan ca. 15 min., haal het uit de pan en houd dit apart. Breng in een pan het water aan de kook en voeg de daun pandan en zout toe. Voeg de ketan toe en roer tot al het water is opgenomen. Voeg dan de kokos erbij en roer het geheel nogmaals goed door. Doe de ketan over in de stoompan en stoom de ketan voor ca. 20 min. tot het gaar is. Verwijder de daun pandan en plet de ketan als het nog warm is. Neem een eetlepel ketan en vorm hier een plat balletje van. Verhit de olie en frituur de balletjes tot goudbruin. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Verhit voor het suikerlaagje het water en voeg suiker, gula djawa, daun pandan, kaneel, een paar druppels bananenessence en zout toe. Roer dit door tot het schuimt. Doe de gefrituurde balletjes hierin en het sesamzaad en roer het goed door. Doe het vuur uit en blijf het voorzichtig omscheppen tot alles is bedekt met het suikerlaagje.

Gemblong