Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Diksap

Vertaling

Konsentrat buah

Kenmerken

Diksap is een ingedikt (geconcentreerd) vruchtensap, zonder enige toevoeging van geur, kleur en smaakstoffen. Het bevat in ieder geval appel, vaak gecombineerd met andere vruchten zoals: peer, kersen, bessen of tropische vruchten. Het is geschikt voor baby’s en kleuters vanaf 4 maanden. De spijsvertering van jonge kinderen is minder in staat om fructose, dat in fruit aanwezig is, op te nemen. Daardoor kan het kind buikkrampen krijgen. Dus met mate toedienen.

Soorten

- Aardbeiendiksap
- Cassisdiksap
- Appel-sinaasappel-ananasdiksap

Samenstelling

De basis van diksap is appelconcentraat. Daaraan worden concentraten van allerlei andere vruchten toegevoegd. Voor het maken van 1 kilo diksap is ongeveer 8 - 10 kilo fruit nodig.

Het fruit wordt gewassen. Hard fruit wordt onder druk schoongeborsteld en aan een laatste handmatige controle onderworpen voordat het wordt verwerkt tot concentraat. Het proces begint met een eerste persing van het fruit. Daarna wordt door middel van centrifugering het sap gescheiden van de troebele deeltjes. Het sap wordt vervolgens voor geconcentreerd en gepasteuriseerd. Het wordt daarna terug gekoeld en gefilterd tot een sap met een helderheid van 98% wordt verkregen. Daarna volgt het uiteindelijk concentreren tot diksap in een vijftraps vacuüm-indamper bij maximaal 75 graden. Vervolgens wordt het concentraat opnieuw gepasteuriseerd bij ca. 85 graden en in flessen gedaan.

Het sap bevat dezelfde suikersamenstelling als het fruit (met een hoog gehalte fructose) waarvan het is gemaakt en is daardoor relatief rijk aan mineralen, met name kalium. Aan diksap worden geen suiker of conserveringsmiddelen toegevoegd, omdat door het indikken van vruchtensap het suikergehalte afkomstig uit de vruchten zo hoog wordt, dat zodoende een conserverende werking wordt verkregen. Daarom is het toevoegen van een conserveermiddel niet meer nodig.

Smaak

Omdat diksap wordt gemaakt van 100% puur fruit, bevatten ze alleen de natuurlijke suikers uit het fruit zelf. Extra riet- of bietsuiker wordt niet toegevoegd. Je krijgt een lekkere dorstlesser, als je diksap mengt met sprankelend (mineraal)water. Met één fles diksap van 400 ml maak je 3 liter sap. En met zoveel verschillende smaken is er voor iedereen wel een favoriet.

Diksap is ook lekker als smaakmaker in toetjes, ijs, gebak of bowl. Of maak natuurlijk zoete waterijsjes voor de kinderen. Vruchtendiksap wordt gebruikt als drankje, als siroop door bijvoorbeeld yoghurt of als vervanger van suiker. Het heeft een zoete smaak en heeft de smaak van het gebruikte fruit.

Verkrijgbaar

Diksap is in allerlei kwaliteit te koop in de supermarkt, de natuur-, of reformwinkel.

Allergie

Erfelijke fructose-intolerantie of fructosevergiftiging is een aandoening, veroorzaakt door het ontbreken van een enzym in de lever wat de stofwisseling van fructose regelt. Ook de dikke darm van baby's en kleine kinderen kunnen soms moeilijk fructose opnemen. Ze krijgen dan last van winderigheid, diarree, misselijkheid en buikpijn.