Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Daun Djeruk Nipis

Vertaling

Limoenblad

Latijn

Citrus aurantifolia

Familie / soort

Wijnruitfamilie / limoen

Kenmerken

De daun jeruk nipis zijn de bladeren van de citrus aurantifolia. De bladeren zijn ovaal van vorm. Ze zijn twee keer zo lang dan dat ze breed zijn. De rand is licht golvend en de bladsteel heeft aan het begin een kleine "vleugel". De bladnerven zijn geveerd en zijn donkergroen van kleur.

De jeruk nipisboom is eigenlijk een grote struik van anderhalf tot vijf meter hoog. De takken hebben doorns. De struiken dragen vrucht als ze ongeveer twee ŗ drie jaar oud zijn. Ze bloeien met kleine witte bloemen en kunnen het hele jaar door vruchten dragen. De vruchten zijn net groene golfballen en worden geplukt als ze nog niet rijp zijn. De kleur is dan donkergroen. Rijpe vruchten worden geel/groen van kleur.

Soorten

- Jeruk sambal
- Jeruk limau
- Jeruk limu
- Jeruk Bali
- Limau asam

Smaak

In de keuken worden verse daun jeruk nipis gebruikt. Ze worden in de gerechten mee gekookt en geven daar en heerlijk citroenaroma af. Door ze te kneuzen wordt de geur en smaak nog beter afgegeven. Omdat ze een stugge structuur hebben, worden ze na de bereiding uit het gerecht verwijderd. Als de middennerf verwijderd is en de blaadjes in dunne repen gesneden worden, kunnen ze gegeten worden. Meestal is dit het geval in salades.

De bladeren worden meegekookt in curries, visgerechten en soepen. Ook het sap en de schil van de limoen, of schijfjes worden meegekookt om gerechten een licht bitter/zure smaak te geven. Het witte gedeelte van de schil is erg bitter, dus die moet men volledig wegsnijden.

Het sap is erg zuur en wordt in drank gebruikt. Vooral in cocktails. Bovendien wordt aan limoensap geneeskundige krachten toegekend, zoals ter genezing van heesheid, hoesten, haaruitval, roos, griep / koorts, of helpen met toename van eetlust, of stoppen met roken.

Herkomst

De jeruk nipis komt uit het noorden van India, Myanmar of Noord-MaleisiŽ. Maar sommigen beweren dat de jeruk nipis uit Zuidoost AziŽ afkomstig is. Ondertussen is de plant over de hele wereld verspreid.

Teelt

De juruk nipisstruik houdt van een humusrijke bodem, die goed gedraineerd is. Hij heeft veel zonlicht nodig om vruchten te produceren en ze te laten rijpen. Ze gedijen goed in tropische en subtropische gebieden. In gematigde streken is de plant alleen als kuipplant te houden. Je kunt dan de bladeren plukken, maar het zal moeilijk worden om rijpe vruchten te telen. De planten worden vermeerderd door ze te zaaien of te stekken.

Verkrijgbaar

De daun djeruk nipis zijn gedroogd of ingevroren in de oosterse toko's te koop.