Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Fenegriek

Vertaling

Halba

Latijn

Trigonella foenum-graecum

Familie / soort

Vlinderbloemenfamilie

Kenmerken

Fenegriek is een eenjarige plant met klaver vormige bladeren. Hij kan lichte nachtvorst verdragen. De hoogte is ongeveer 60 cm. Hij bloeit van april tot juli met crème/geel/witte bloemen. De zaadhulzen zijn van 12 tot 50 cm. lang en gevuld met okergele tot lichtbruine harde zaden. Omstreeks september worden de zaden geoogst.

Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Voor het gebruik in curries worden de zaden een nacht in water geweekt. Het geeft de curry een mooie gele kleur. Verder is fenegriek een onderdeel van kerriepoeder. Het wordt ook in de mosterdproductie gebruikt. Ook kaas wordt met fenegriek gekruid, zoals dat ook met komijn gebeurt.

Smaak

Fenegriekzaden hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Om de bittere smaak te verzachten wordt het zaad geroosterd om de smaak beter tot zijn recht te laten komen en daarna gemalen. Als poeder is het een bestanddeel van kerriepoeder en wordt het gebruikt om vlees, gevogelte en groenten te kruiden.

Fenegriek heeft drie culinaire toepassingen: als een kruid (gedroogd of verse bladeren), als specerij (zaden), en als groente (verse bladeren, kiemgroente). Verse fenegriek bladeren zijn een ingrediënt in sommige Indiase curries en chutneys. Als fenegriek wordt gebruikt in currypasta, dan zet je ze 's nachts in water om ze te wellen en zacht te laten worden.

Fenegriek is ook verkrijgbaar in poedervorm, maar het heeft dan een bittere smaak. Je kunt fenegriek ook gebruiken als mosterd vervanger in mayonaise. De kiemgroente van fenegriek smaakt heerlijk in een salade.

Herkomst

Fenegriek komt oorspronkelijk uit Mesopotamië, maar was ook in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Momenteel wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië. In het oude Egypte werd fenegriek gebruikt als geneesmiddel en het speelde een belangrijke rol in religieuze handelingen. Fenegriek wordt hoofdzakelijk verbouwd in India, Marokko, Egypte en andere Afrikaanse landen.

Teelt

Fenegriek geeft de voorkeur aan een plek in de volle zon op een voedzame, goed gedraineerde grond. De plant is eenjarig, redelijk koudebestendig en wordt zo'n 70 cm. hoog. De hele plant heeft een sterke geur. In onze streken kan fenegriek in maart binnen onder glas gezaaid worden en in mei buiten onder glas. In warme zomers kan de oogst aanzienlijk zijn.

Verkrijgbaar

Fenegriek is soms op de kruidenafdeling van de supermarkt en in de oosterse toko te koop.

Leuke weetjes

Fenegriekzaad wordt op grote schaal gebruikt als een galactagogue (melk-producerende stof) door moeders die borstvoeding geven en die denken dat ze onvoldoende moedermelk produceren. Studies hebben aangetoond dat fenegriek een krachtige stimulator is om de vorming van moedermelk te stimuleren.