Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Appelstroop

Kenmerken

Appelstroop is een donkere pasta die als broodbeleg wordt gebruikt. Het wordt ook gebruikt bij het stoven van vlees. Door een flinke eetlepel appelstroop toe te voegen aan de braadjus geef je het gerecht een mooie frisse smaak en een heerlijke saus.

Soorten

- Appelstroop
- Appel-perenstroop

Samenstelling

Na de oogst worden de appels en peren naar de fabriek afgevoerd. Daar worden de vruchten eerst gekookt en daarna worden de sappen uit de moes geperst en gefilterd. Hierdoor ontstaan er twee producten: het sap en de pulp, dat bestaat uit stelen en klokhuizen. Deze pulp wordt als veevoer en grondstof voor de opwekking van groene energie gebruikt. Het sap wordt gecentrifugeerd en steeds verder ingekookt tot er een dikke massa overblijft. Dit wordt concentraat genoemd. Dit wordt opgeslagen in tanks en onder de 10 graden bewaard tot verdere productie van de appelstroop. De productie van de appelstroop verloopt het hele jaar door volgens de receptuur van de fabriek.

Smaak

De appelstroop smaakt licht zurig. Dat geeft het woord "rinse" in rinse appelstroop aan. Door de natuurlijke suikers in de appels en omdat er ook vaak nog suikerbieten aan worden toegevoegd kan de appelstroop zoet/zuur smaken, afhankelik van het merk.

Herkomst

Het maken van appelstroop was oorspronkelijk een manier om appels langdurig te bewaren. De Germanen maakten appelstroop door niet-houdbare appels in potten in te koken tot alle vocht verdampt was. Er bleef een moes over, die een suikergehalte kon bereiken van 50%. Daardoor werd de moes lang houdbaar. Ze voegden peren toe om het suikergehalte nog verder te verhogen. Met deze moes werden lange tijd maaltijden gezoet.

Verkrijgbaar

Appelstroop is in potten of kartonnen bekers bij de supermarkt te koop. Op de reformafdeling en in de natuurvoedingswinkels zijn verschillende soorten appelstroop te koop, die met biologisch gekweekte ingrediŽnten worden geproduceed. Deze bevatten vaak minder suiker en toegevoegde stoffen.

Voedingswaarden van appelstroop ( per 100 gr. )
274
1150
29,7
3,2
63
52
-
-
-
-
-
3,1
Vitamines van appelstroop ( per 100 gr. )
-
0,03
0,1
0,2
-
-
-
-
Mineralen van appelstroop ( per 100 gr. )
60
1000
20
100
14
60
-
-