Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Gedroogde Mais

Vertaling

Jagung kering

Latijn

Zea mays ssp. mays

Familie / soort

Grassenfamilie

Kenmerken

Ma´s is lid van de familie der grassen. Het is een eenjarige krachtige plant die een hoogte tussen de ÚÚn en drie meter kan bereiken. De ma´s die in Nederland op de velden staat wordt hoofdzakelijk gebruikt voor diervoer. Voor menselijke consumptie is alleen de suikerma´s geschikt. Eigenlijk is ons klimaat te koud voor dit ras, maar door kruisingen is er een ras gekweekt die ons klimaat goed doorstaat en ma´s voor consumptie oplevert.

De ma´skolven worden onrijp geoogst. Daardoor zijn de korrels nog zacht en heerlijk zoet. De droge korrels zijn in de kolf gedroogd en hebben een harde buitenkant. Voor gebruik moeten ze geweekt en daarna gekookt worden.

De meeste ma´s die wij eten wordt ingevoerd uit de Verenigde Staten en enkele Afrikaanse landen. Ma´s is goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente. Verse ma´skolven kunnen worden gekookt, of geroosterd op de barbecue.

Van ma´s wordt onder andere ma´smeel gemaakt. Omdat dit meel geen gluten bevat is het geschikt voor mensen met een glutenallergie. Zij verdragen geen tarwemeel. Ma´smeel wordt o.a. gebruikt om tortilla's en ma´sbrood te maken. Cornflakes worden van ma´s gemaakt, net als ma´zena. Bourbon, een Amerikaanse whiskeysoort, is ook van ma´s gestookt en de bekende popcorn is een ma´sproduct.

Soorten

- Snijma´s
- Sierma´s
- Suikerma´s

Smaak

Ma´skorrels van de suikerma´splant smaken zoet. Kook de kolven in ruim water met een schepje suiker. Voeg geen zout toe, want zout maakt de ma´skorrels hard. Kook ma´skolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. De ma´skorrels zijn na het koken gemakkelijk van de kolf te snijden.

Amerikanen zijn gek op ma´s en eten het als corn chowder (dikke ma´s soep), maisbrood, -muffins, -beignets en ľpudding. En natuurlijk als de Amerikaanse snack bij uitstek: popcorn. Mexicanen zijn de echte ma´sgrootverbruikers. Behalve als hoofdingrediŰnt van tortillaĺs gebruiken ze ma´skorrels in allerlei gerechten en worden geroosterde ma´skolven overal op straat verkocht. Thuis kun je ze serveren met gezouten boter, kruidenboter of knoflookolie

Ma´skorrels combineren goed met peultjes, doperwtjes of wortels, in een salade van ijsbergsla, tomaat en blokjes kaas. Gebruik ze als vulling in een omelet, een roerbakgerecht, of in taco's met gekruid gehakt en salsa.

Herkomst

Ma´s komt oorspronkelijk uit Mexico. Het heeft een grote rol gespeeld bij de opkomst van de Maya- en Aztekencultuur. Columbus, die in 1492 Amerika 'ontdekte' heeft de ma´splant meegenomen naar Spanje waar het gewas direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de ma´s zelf verder veredeld waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen.

Teelt

Nederland was het eigenlijk te koud om buiten suikerma´s te kweken voor menselijke consumptie. Maar sinds een aantal jaren is men er door veredeling in geslaagd om ook suikerma´s in Nederland te telen. Ma´s wordt 1 keer per jaar in april - mei gezaaid, als de bodem voldoende op temperatuur is en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober.

Verkrijgbaar

Ma´s is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel in blik of pot. In de zomer zijn ook verse ma´skolven te koop bij de groenteboer en in de supermarkt.

Voedingswaarden van droge ma´skorrels ( per 100 gr. )
354
1484
11,3
9,2
65,5
1,5
3,8
-
0,8
1,6
-
9,2
Vitamines van droge ma´skorrels ( per 100 gr. )
-
0,36
0,2
0,4
30
-
-
-
Mineralen van droge ma´skorrels ( per 100 gr. )
6
330
15
250
0,5
45
0,04
1