Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gedroogde Mais

Vertaling

Jagung kering

Latijn

Zea mays ssp. mays

Familie / soort

Grassenfamilie

Kenmerken

Maïs is lid van de familie der grassen. Het is een eenjarige krachtige plant die een hoogte tussen de één en drie meter kan bereiken. De maïs die in Nederland op de velden staat wordt hoofdzakelijk gebruikt voor diervoer. Voor menselijke consumptie is alleen de suikermaïs geschikt. Eigenlijk is ons klimaat te koud voor dit ras, maar door kruisingen is er een ras gekweekt die ons klimaat goed doorstaat en maïs voor consumptie oplevert.

De maïskolven worden onrijp geoogst. Daardoor zijn de korrels nog zacht en heerlijk zoet. De droge korrels zijn in de kolf gedroogd en hebben een harde buitenkant. Voor gebruik moeten ze geweekt en daarna gekookt worden.

De meeste maïs die wij eten wordt ingevoerd uit de Verenigde Staten en enkele Afrikaanse landen. Maïs is goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente. Verse maïskolven kunnen worden gekookt, of geroosterd op de barbecue.

Van maïs wordt onder andere maïsmeel gemaakt. Omdat dit meel geen gluten bevat is het geschikt voor mensen met een glutenallergie. Zij verdragen geen tarwemeel. Maïsmeel wordt o.a. gebruikt om tortilla's en maïsbrood te maken. Cornflakes worden van maïs gemaakt, net als maïzena. Bourbon, een Amerikaanse whiskeysoort, is ook van maïs gestookt en de bekende popcorn is een maïsproduct.

Soorten

- Snijmaïs
- Siermaïs
- Suikermaïs

Smaak

Maïskorrels van de suikermaïsplant smaken zoet. Kook de kolven in ruim water met een schepje suiker. Voeg geen zout toe, want zout maakt de maïskorrels hard. Kook maïskolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. De maïskorrels zijn na het koken gemakkelijk van de kolf te snijden.

Amerikanen zijn gek op maïs en eten het als corn chowder (dikke maïs soep), maisbrood, -muffins, -beignets en –pudding. En natuurlijk als de Amerikaanse snack bij uitstek: popcorn. Mexicanen zijn de echte maïsgrootverbruikers. Behalve als hoofdingrediënt van tortilla’s gebruiken ze maïskorrels in allerlei gerechten en worden geroosterde maïskolven overal op straat verkocht. Thuis kun je ze serveren met gezouten boter, kruidenboter of knoflookolie

Maïskorrels combineren goed met peultjes, doperwtjes of wortels, in een salade van ijsbergsla, tomaat en blokjes kaas. Gebruik ze als vulling in een omelet, een roerbakgerecht, of in taco's met gekruid gehakt en salsa.

Herkomst

Maïs komt oorspronkelijk uit Mexico. Het heeft een grote rol gespeeld bij de opkomst van de Maya- en Aztekencultuur. Columbus, die in 1492 Amerika 'ontdekte' heeft de maïsplant meegenomen naar Spanje waar het gewas direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de maïs zelf verder veredeld waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen.

Teelt

Nederland was het eigenlijk te koud om buiten suikermaïs te kweken voor menselijke consumptie. Maar sinds een aantal jaren is men er door veredeling in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen. Maïs wordt 1 keer per jaar in april - mei gezaaid, als de bodem voldoende op temperatuur is en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober.

Verkrijgbaar

Maïs is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel in blik of pot. In de zomer zijn ook verse maïskolven te koop bij de groenteboer en in de supermarkt.

Voedingswaarden van droge maïskorrels ( per 100 gr. )
354
1484
11,3
9,2
65,5
1,5
3,8
-
0,8
1,6
-
9,2
Vitamines van droge maïskorrels ( per 100 gr. )
-
0,36
0,2
0,4
30
-
-
-
Mineralen van droge maïskorrels ( per 100 gr. )
6
330
15
250
0,5
45
0,04
1