Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Ijsbergsla

Vertaling

Selada lettuce

Latijn

Lactuca sativa

Kenmerken

Van de ijsbergsla koop je alleen de kogelronde kroppen. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en veelal iets doorzichtig. De bladeren vormen een gesloten krop, de randen kunnen krullend uiteen staan maar kunnen ook strak om de krop 'gevouwen' zijn. Omdat de bladeren heel strak om de krop gevouwen zijn, worden de bladeren naar de kern toe steeds lichter van kleur. Het hart van de krop is lichtgeel en strak in elkaar gegroeid.

Soorten

- Kropsla
- Eikenbladsla
- Romaine
- Rucola

Smaak

IJsbergsla wordt rauw in een salade verwerkt. Het heeft een frisse smaak en een stevige bite. Het wordt vaak als frisse krokante toevoeging in een sandwich en wrap gebruikt. De kruiden die in de salade worden gebruikt bepalen mede met de andere toevoegingen de smaak van de salade. Maar altijd zal de stevige ijsbergsla aanwezig zijn.

De consumptie van sla in tropische gebieden is altijd een gezondheidsrisico. Rauwe groente en niet overal betrouwbaar drinkwater kunnen voor een bacteriële infectie zorgen. Daarom worden groenten zoveel mogelijk gekookt of in ieder geval even in heet water geblancheerd.

Vaak wordt een salade in Indonesië geserveerd met gekookte groenten, ei, tahu of tempeh en met een saus overgoten. Denk aan gado gado of pecel.

Herkomst

IJsbergsla of ijssla (Lactuca sativa) is een sla soort die begin 20e eeuw in Californië (VS) geïntroduceerd werd onder de naam "Iceberg". De naam dankt de sla aan het koelen met ijs tijdens de reis met de trein door de USA. Sinds 1976 is de beroepsteelt van ijsbergsla in Nederland op gang gekomen.

Teelt

Om een hoog kiempercentage te halen is het gebruik van een zaaibak of kiemkast aan te raden. Hierbij kan het beste zaaigrond gebruikt worden in plaats van tuingrond, aangezien slakiemen de neiging hebben om te vallen in dergelijke grond. Zaaien gebeurt in januari en februari en verspenen kan vanaf maart.

Bij het verschijnen van de eerste blaadjes kan het plantje in een pot geplaatst worden. Drie weken na het verspenen kan deze in de volle grond uitgeplant worden. Zaaien en planten in de volle grond kan in maart en begin april enkel onder glas (kas). Vanaf half april tot en met half juli kan er in de buitenlucht gezaaid worden.

Oogsten kan gemiddeld 2 maanden na het planten. Naarmate er later in het jaar geplant wordt zal de tijd tot de oogst echter toenemen.Tevens is het verstandig om vanaf de zomer een grotere plantafstand aan te houden (40-45 x 35 cm).

Verkrijgbaar

IJsbergsla is te koop in de supermarkt en bij de groenteboer.

Leuke weetjes

Als je ijsbergsla bij 0 graden C. en bij een luchtvochtigheid van 95 tot 98% bewaart, dan blijft de sla 2 tot 3 weken vers.

Voedingswaarden van ijsbergsla ( per 100 gr. )
11
48
95,7
1,2
0,9
-
0,1
-
-
-
-
1,1
Vitamines van ijsbergsla ( per 100 gr. )
0,05
0,06
0,08
0,06
40
-
8
-
Mineralen van ijsbergsla ( per 100 gr. )
10
300
35
35
1,1
5
0,05
0,22