Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Jengkol

Latijn

Archidendron pauciflorum

Familie / soort

Vlinderbloemenfamilie

Kenmerken

Jengkol, ook jering genoemd, zijn de zaden van de Archidendron pauciflorum. Dit is een inheemse boom tot zo'n 25 meter hoog. Hij draagt witte vlinderbloemen, zoals de erwt. De zaden zitten daardoor ook in peulen, net als de zaden van de planten van de vlinderbloemfamilie. Elke peul bevat 5-7 zaden.

De glanzende peulen hebben een afgeplatte gedraaide spiraalvorm en zijn donker violette tot bruin van kleur. De jonge zaden zijn bleek van kleur, die donkerder worden als de jengkol rijper wordt. De schil van het rijpe zaad bevat een kleurstof die vlekken maakt die moeilijk uit kleding te verwijderen zijn.

De zaden zijn als voedsel populair in MaleisiŽ, Thailand en IndonesiŽ. De zaden hebben een sterke geur, die duidelijk te ruiken is in het zweet en de urine nadat je de jengkol gegeten hebt. De geur van zwavel komt door de aminozuren in jenkol. Vooral als je de jenkol rauw hebt gegeten, bijvoorbeeld in een salade. Qua geur overtreft de jengkol zelfs de petehboon.

Smaak

De grote bruine peulvruchten zijn erg populair en worden in IndonesiŽ gebruikt als satť, jengkol balado of in een curry, in het bijzonder rendang. De zaden kunnen gestoomd, gebakken of rauw gegeten worden. De jonge zaden zijn zacht van structuur, zoals bij ons de tamme kastanje en mild van smaak. Ze geuren heel licht als bananen. De oudere zaden zijn harder en hebben een wat bittere smaak. De bittere smaak en de geur verdwijnen, als de zaden worden bereid, maar je zweet de geur later wel uit.

Van de jengkolzaden kan ook een soort chips gemaakt worden. De zaden worden in plakjes gesneden, daarna plat geslagen en gedroogd en dan worden ze krokant gebakken in olie. Ze lijken dan op emping melinjo. Als je de jengkol stoomt en daarna door vers geraspte kokos rolt, heb je een heerlijke zoete lekkernij.

Herkomst

De jengkolboom komt in de vrije natuur van Zuidoost AziŽ voor. Hij wordt nu ook in tuinen en parken aangeplant.

Teelt

Jengkolboom is een tropische boom die een hoogte kan bereiken van 10 tot 26 meter.

Leuke weetjes

Het eten van de jengkolzaden heeft een positieve uitwerking op diabetes en hoge bloeddruk.