Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Ketjap A

Kenmerken

Ketjap A is een ketjap geproduceerd door Vanka-Kawat. Het wordt verkocht in de karakteristieke witte vierkante boxen met een grote letter A er op. Het is ook in flessen te koop. Ketjap A is iets dunner dan de stroperige zoete ketjaps van de merken "Bango" en "ABC".

Soorten

- Ketjap manis
- Ketjap manis sedang
- Ketjap asin
- Ketjap kental

Samenstelling

Ketjap bestaat uit de volgende ingrediënten: gedroogde sojabonen, tarwe, gist, zout en kruiden.

Voor het maken van de ketjap heeft iedere producent zijn eigen recept. De smaak is dus afhankelijk van het merk dat je gebruikt. Het duurt maanden om ketjap volgens de authentieke manier te maken. Eerst worden de sojabonen in water geweekt en daarna worden ze gaar gekookt. De tarwekorrels worden geroosterd en met een schimmel, bijvoorbeeld Aspergillus oryzae en zout vermengd. Om dit mengsel te laten fermenteren moet het op een constante temperatuur gehouden worden.

De Aspergillus oryzae zet het zetmeel in de granen om in suikers en de eiwitten om in aminozuur. Door deze reactie krijgt het mengsel de karakteristieke donkere kleur en smaak. Na een tweede fermentatieproces wordt de brij samengeperst zodat de vloeistof wordt gescheiden van de vaste delen.

De vloeistof is de ruwe sojasaus en de vaste koek wordt als veevoer of mest gebruikt. Daarna moet de sojasaus worden gepasteuriseerd om de nog aanwezige actieve schimmels en gist te elimineren. De sojasaus is nu klaar om te worden verwerkt of gebotteld en daarna verkocht.

Smaak

Er zijn verschillende soorten ketjap en ook elke ketjap manis heeft zijn eigen smaak. Ketjap A is een zoete ketjap, maar minder zoet dan bijvoorbeeld de ketjap van de merken "Bango" of "ABC". Voor het bbqen is een wat minder zoete ketjap zoals ketjap A beter geschikt. Omdat er minder suiker in deze ketjap is gebruikt zal hij ook minder snel karamelliseren en daardoor minder snel verbranden. Voor het marineren van sateh is ketjap A beter geschikt, want het vlees zal tijdens het grillen minder snel te donker worden dan met een zoetere dikkere ketjap.

Verkrijgbaar

Ketjap A is te koop in de supermarkt en oosterse toko.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
266
1117
33,4
62
56
0,1
-
-
-
-
-
-
Vitamines ( per 100 gr. )
-
0,05
0,08
-
8
-
-
-
Mineralen ( per 100 gr. )
4400
500
60
50
5
40
0,1
0,2