Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Aubergine

Vertaling

Terong / terung

Latijn

Solanum melongena

Familie / soort

Nachtschadefamilie / groente

Kenmerken

De aubergine heeft een lange, ovale vorm. De schil is glanzend met een donker paarse kleur wat soms bijna zwart lijkt. Het vruchtvlees is wit van kleur.

Soorten

- Antroewa

Smaak

De meeste smaak zit in de schil en is bitter. Het vruchtvlees is neutraal van smaak.

Herkomst

De aubergine komt van oorsprong uit Birma en werd vanuit Spanje pas in de vijftiende eeuw in Europa geÔntroduceerd. Terwijl het al sinds de prehistorie in Zuidoost-AziŽ wordt verbouwd.

Teelt

De vruchten groeien aan een plant die 40 cm. tot 150 cm. hoog kan worden. De planten van de wilde variant kunnen zelfs groter worden dan 2 meter. De bloemen zijn lichtpaars van kleur met 5 bloembladeren en gele meeldraden.

Verkrijgbaar

Je kunt de aubergine per stuk kopen in de supermarkt en bij de groenteboer.

Leuke weetjes

Eet een aubergine nooit rauw. Het kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken door de stof solanine. Er kunnen ook allergische reacties ontstaan, zoals lichte hoofdpijn, jeukende huid en/of mond, na het eten van deze groente.

De aubergine bevat ook nicotine. Het aantal per 100 gram (0,01 mg.) is laag, maar is veel hoger dan in alle andere eetbare planten. Dit komt omdat het familie is van de tabaksplant (Nachtschadefamilie). Pas als je ongeveer 9 kilo aubergine zou eten kom je aan dezelfde hoeveelheid nicotine als er in 1 sigaret zit.

Voedingswaarden van aubergines ( per 100 gr. )
25
107
91,6
1,2
3,5
1,5
0,2
-
-
-
-
2,5
Vitamines van aubergines ( per 100 gr. )
-
0,10
0,06
0,03
-
-
30,0
-
Mineralen van aubergines ( per 100 gr. )
3
250
15,0
50,0
1,0
20,0
-
0,50