Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kippenlever

Vertaling

Hati ayam

Latijn

Iecur

Kenmerken

Alle gewervelde dieren hebben een lever. Het is een sterk doorbloed orgaan, dat een belangrijke functie heeft bij de spijsvertering. De lever krijgt het bloed uit de spijsverteringsorganen, zoals darmen en maag, dat reeds verteerd voedsel bevat. Hij zorgt verder voor de koolhydraatstofwisseling, de vetstofwisseling en de eiwitstofwisseling: eiwitten, die afgebroken worden tot aminozuren, koolhydraten in de vorm van suikers. De gal is met de lever verbonden en helpt met de vetvertering.

Lever bevat het vitamine B12 dat zorgt voor een goed functioneren van de zenuwen. Ook bij de opbouw van de botten speelt vitamine B12 een belangrijke rol. Bovendien bevat lever veel foliumzuur, dat weer belangrijk is voor de opbouw van bloedcellen en slijmvliezen. Foliumzuur is voor de ontwikkeling van baby's een belangrijke stof.

Soorten

- Ganzenlever
- Varkenslever
- Runderlever

Smaak

Lever wordt over het algemeen als een delicatesse gezien, denk aan ganzenlever, maar omdat lever een typische geur en smaak heeft, zal niet iedereen lever kunnen waarderen. Omdat lever afvalstoffen opslaat, die het menselijk lichaam niet kan uitscheiden, is het beter dat je niet te vaak lever eet.

Voordat je kippenlever gaat bereiden, moet je zorgen dat de gal volledig is verwijderd. Ook eventuele galvlekken moet je wegsnijden, omdat ook die een bittere smaak kunnen achter laten. Daarna moet de lever goed gewassen worden om al het bloed te verwijderen. Kippenlever smaakt het beste als je ze direct na bereiding op eet, want invriezen zorgt voor een enorm verlies aan smaak.

Kippenlevers kunnen worden gebakken, maar zorg er voor dat ze niet te gaar worden, want dan worden ze droog. Het beste smaken ze als ze van binnen nog een beetje rosé zijn. Ze combineren prima met ui en champignons. Kippenlevers worden ook in leverpastei en leverworst verwerkt.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-Azië. Deze vogel komt in India en Zuidoost-Azië nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in Azië, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

Kippenlever is in de supermarkt en bij de poelier te koop.

Voedingswaarden van kippenlever ( per 100 gr. )
132
554
71,3
22,5
1
-
4,2
1,5
1,2
1,2
520
-
Vitamines van kippenlever ( per 100 gr. )
9,8
0,3
2,5
0,8
2000
40
30
0,2
Mineralen van kippenlever ( per 100 gr. )
75
260
12
240
7,5
17
0,3
3,2