Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Kapur Sirih Water

Kenmerken

Kapur sirihwater is de algemene naam van een verzadigde oplossing van calciumhydroxide. Kapur sirihwater wordt toegepast in bepaalde gerechten, zoals klepon en andere gebakrecepten. Door het kapur sirihwater door het deeg te mengen, blijft het gebak langer zacht van binnen. Ook wordt het door het beslag van pisang goreng gemengd, waarna de banaan wordt gefrituurd. Door het gebruik van kapur sirihwater wordt het korstje van de pisang goreng lekker krokant. In een acar wordt ook kapur sirihwater gebruikt om de groenten lekker krokant te houden. De gesneden groenten, zoals bijvoorbeeld komkommer worden eerst in kapur sirih water gezet, daarna gewassen en vervolgens in azijn met kruiden gemarineerd.

Samenstelling

Kapur sirih lost maar slecht op in water. Hoe kouder het water hoe beter het oplost. Laat het water staan totdat de kapur sirih naar de bodem is gezakt. Als je het doorroert en het poeder zweeft in het water, dan is de kapur sirih nog niet uitgewerkt. Laat het water daarna nog staan tot het poeder is neergeslagen. Gebruik alleen het heldere water in je gerechten.

De verhouding is 1.5 gram kapur sirih op 1 liter water. Omdat het moeilijk in water oplost kan je het beste een jampotje nemen, daarin water en kapur sirih in verhouding doen, het deksel sluiten en dan goed schudden. Laat het dan anderhalf uur staan totdat er een heldere vloeistof is ontstaan. Op de bodem ligt het neergeslagen kapur sirihpoeder.