Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Knoflookzout

Latijn

Allium sativum

Familie / soort

Lookfamilie

Kenmerken

Knoflookzout is een zoutsoort waaraan de smaak knoflook is toegevoegd. Het wordt vooral gebruikt om voeding te kruiden. Knoflookzout bestaat uit gedroogd knoflookpoeder, tafelzout en een vochtvasthoudend middel om het zout niet te laten uitdrogen. De verhouding zout knoflookpoeder is 3 op 1.

Als je verse knoflook wilt gebruiken, dan moet je die eerst in de oven drogen, fijn malen en met zout vermengen. Er bestaan ook zoutmengsels die niet alleen met knoflook, maar ook met andere kruiden zijn gemaakt.

Samenstelling

Voor het maken van je eigen knoflookzout heb je een bol knoflook nodig. De teentjes snijd je klein en leg ze anderhalf uur in een oven van ongeveer 100 graden. Je moet ze wel regelmatig keren, want anders worden ze te bruin en smaken ze bitter. Als ze helemaal droog zijn, maal je de knoflook tot poeder en dat meng je dan met zout. Doe alles in een stopfles en sluit hem luchtdicht af, anders zal het vocht in de lucht het zout laten klonteren.

Makkelijker gaat het natuurlijk met knoflookpoeder. Neem 3 delen zout en 1 deel knoflookpoeder en meng dat goed door elkaar.

Smaak

Knoflookzout wordt gebruikt om gerechten te zouten en meteen een knoflooksmaak te geven. Het wordt veel gebruikt om hamburgers te kruiden.

Teelt

De verbouw van knoflook is erg makkelijk. Het beste is om bij de vakhandel pootgoed te kopen. Dan weet je zeker dat de tenen vrij van ziektekiemen zijn. Je poot de knoflooktenen in de herfst of in maart. In de zomer zullen de planten bloeien en in de herfst kunnen de eerste knoflookbollen worden geoogst. De tenen die in de herfst gepoot zijn blijven in de winter in de grond. Zij verdragen nachtvorst en zullen in het voorjaar meteen gaan uitlopen. De knoflook heeft een koude periode nodig om extra grote bollen te ontwikkelen.

Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, mits de grond goed water doorlatend is. Het beste resultaat wordt verkregen op zandgrond. De grond moet goed vruchtbaar zijn. Goed verteerde stalmest of andere organische mest kan het beste één jaar van tevoren op de plaats waar knoflook moet komen te staan, worden aangebracht. Knoflook is, evenals ui, prei en sjalot gevoelig voor aaltjes. Vruchtwisseling is nodig om tal van aantastingen te voorkomen. Zet knoflook niet elk jaar op dezelfde plaats. Pas na zes jaar kan knoflook (en ook ui, prei, sjalot) weer op dezelfde plaats worden geteeld.

Knoflook kan ook in een hobbykas worden geplant. Plant de teen niet dieper dan vijf centimeter in de grond. Bollen die in het najaar zijn geplant, kunnen goed tegen vorst. De opbrengst van in het najaar geplante bollen blijkt groter te zijn, dan die in het voorjaar zijn geplant. Van de tenen die in het najaar in een kas zijn geplant, kan vanaf maart tot mei worden geoogst. Tenen die in de volle grond zijn geplant, kunnen vanaf juli worden geoogst. Zodra het blad geel begint te kleuren is knoflook gereed om met loof en al te worden gerooid. Laat de oogst aan de wind drogen zonder nat te worden. Als het bolomwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen nog in huis (schuur, garage, zolder) nadrogen.

Verkrijgbaar

Knoflookzout is te koop in de supermarkt en in de oosterse toko.