Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kokosmeel

Vertaling

Tepung kelapa

Kenmerken

Kokosmeel, ook wel kokosbloem genoemd, is een zacht meel gemalen van gedroogd kokosvlees. Het is een bijproduct van de kokosmelk productie. Om kokosmelk te maken wordt gemalen kokosvlees met water vermeng en uitgeperst. Het vocht is de kokosmelk, de overblijvende pulp werd als veevoer gebruikt. Deze pulp bevat nog heel veel essentiële voedingsstoffen. Daarom wordt de pulp gedroogd en tot kokosmeel gemalen.

Het meel is een zacht, fijn wit poeder dat goed toepasbaar is om mee te bakken. Dit meel is bijzonder populair onder diegenen met een specifiek eetpatroon zoals Paleo, GAPS of het SC-dieet of een glutenvrij dieet. Kokosmeel is daarvoor een alternatief voor regulier meel.

Kokosmeel is rijk in proteïne, vezels en goede vetten waardoor het erg goed vult. Kokosmeel is ook een rijke bron van laurinezuur, een verzadigd vetzuur dat het immuunsysteem en schildklier ondersteunt. Zoals de meeste verzadigde vetzuren, zorgt ook laurinezuur voor een mooie huid. Kokosmeel is een bijzonder goede bron van mangaan, wat er voor zorgt dat vele voedingsstoffen als choline en biotine (te vinden in eieren), vitamine C en thiamine beter worden opgenomen. Magnaan ondersteunt ook een goede botstructuur, het zenuwstelsel, schildklier functie en helpt een stabiel bloedsuikergehalte te handhaven.

Maar een ander belangrijk voordeel van kokosmeel boven regulier meel is het hoge gehalte aan vezels. Vezels zijn er in twee soorten, namelijk de oplosbare en niet oplosbare vezels. De in water oplosbare vezels spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van een te hoog cholesterolgehalte en het bestrijden van hart-en vaatziekten, beroertes en diabetes. Onoplosbare vezels spelen een belangrijke rol in de spijsvertering. Ze zorgen voor een vlotte stoelgang.

Het kan gebruikt worden in plaats van bloem. Het is geheel glutenvrij, dus zeer geschikt als basis voor een glutenvrij dieet. Het eindresultaat, zoals bijvoorbeeld cake en koekjes, heeft echter een iets meer "korrelige" textuur dan bij het gebruik van tarwebloem. Omdat de vezels in kokosmeel meer vocht opnemen, dan tarwebloem, moet er meer vocht worden toegevoegd en omdat het glutenvrij is, moeten er meer eieren of vet gebruikt worden.

Voor elke 200 gram kokosmeel die je gebruikt, zul je 6 geklutste eieren in je recept moeten verwerken, naast ongeveer 250 ml kokosmelk of ander vocht. Daarom is het aan te raden om geteste recepten te maken in plaats van veel (prijzige) producten te verspillen aan experimenten.

Samenstelling

Om kokosmeel te produceren worden de volgende handelingen verricht:

Eerst moet het vruchtvlees uit de kokosnoot geschraapt worden zonder de buitenste bruine laag. Dit zou het meel een beige kleur geven en bovendien beïnvloedt het ook de smaak. Het kokosvlees wordt versnipperd en met water vermengd. Daarna wordt de pulp uitgeperst en de kokosmelk wordt opgevangen. De uitgeperste pulp wordt goed uitgespoeld en daarna in hete stoom gepasteuriseerd. Dan wordt de pulp gebleekt en op lage temperatuur gedroogd. Dit neemt 6 tot 10 uur in beslag, waarna het vochtgehalte is terug gebracht tot hoogstens 3%. De droge kokos wordt nu tot meel gemalen, gezeefd en in lucht dichte containers verpakt.

Smaak

Kokosbloem wordt veel als vulstof gebruikt bij de productie van snoep, gebak, pudding en andere bakkerij producten. Het heeft op zich geen uitgesproken kokosgeur of -smaak.

Herkomst

Het is moeilijk te zeggen waar het origineel vandaan komt, of waar kokosmeel voor het eerst is gebruikt. Kokospalmen groeien overal in de tropen en van de kokosnoot wordt echt alles gebruikt, dus zal het kokosmeel altijd wel een belangrijk ingrediënt in de voeding van de mensen in de tropen zijn geweest.

Teelt

De kokospalm, ook wel klapperboom of klapper genaamd (Nederlandse verbastering van Maleis kelapa wat kokospalm betekent), behoort tot de Palmenfamilie. De kokospalm komt in tropische gebieden voor, vooral op eilanden en langs kusten. De plant wordt geteeld voor haar vrucht, de kokosnoot. Na zes à zeven jaar komt de palm in productie, vormt vrijwel maandelijks een bloemtros, produceert 80 à 125 noten per jaar en houdt dit tot 60 jaar vol. De vruchten groeien uit aan de boom en na ongeveer een half jaar, als ze rijp zijn, vallen ze af. De volledige vruchten drijven door de middelste vezel laag, die veel lucht bevat. Op deze manier kan de kokospalm zich verspreiden langs de kusten van alle tropische gebieden. Door de mens is het gebied waar de kokospalm groeit nog verder uitgebreid.

Verkrijgbaar

Kokosmeel is in de natuurvoedingswinkel, reformzaken en de toko te koop.

Voedingswaarden van kokosmeel ( per 100 gr. )
320
1340
-
-
8,9
8,6
11,8
10,9
0,7
-
-
-
Vitamines van kokosmeel ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van kokosmeel ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-