Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Koffiemelk

Vertaling

Susu evaporasi

Kenmerken

Koffie wordt al eeuwenlang met melk gedronken. Er werd gewone melk gebruikt, maar omdat koude melk de koffie te veel zou afkoelen, werd die warm gemaakt en bij de hete koffie geschonken. Om de koffie sterk genoeg te laten, werd de koffie meestal extra sterk gezet. Zo werd het toedienen van extra vloeistof gecompenseerd.

Koffiemelk wordt ook wel geėvaporeerde melk genoemd. De melk wordt ingedikt, gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Er wordt geen suiker aan toe gevoegd zoals bij gecondenseerde melk. Door de behandeling wordt een gedeelte van het vocht uit de melk gehaald. De natuurlijke suikers die in de melk aanwezig zijn gaan karamelliseren, waardoor de koffiemelk zijn karakteristieke smaak krijgt. Door het onttrekken van vloeistof ontstond de dikke, sterker geconcentreerde koffiemelk. Door de sterke concentratie is koffiemelk ook vetter dan gewone melk en om aan de tegenwoordige gezondheidseisen te voldoen is er ook magere koffiemelk te koop.

Soorten

- Volle koffiemelk
- Halfvolle koffiemelk
- Magere koffiemelk

Samenstelling

Om alle ziektekiemen in de melk te doden, wordt de melk gedurende 10 tot 25 minuten verwarmd tot 85 - 100°C. Vervolgens wordt de hete melk via een onderdruk bij een temperatuur tussen de 40 - 80°C ingedikt. Daarbij wordt 60% van de vloeistof verdampt. Het vetgehalte is nu tussen de 4 en 10%.

Door de hoge temperaturen gaan de melksuikers karamelliseren en dat geeft de melk zijn karamelsmaak en een licht gele kleur. Daarna wordt de koffiemelk in flessen, kartonnen doosjes of cups verpakt en verkocht. Door deze intensieve behandeling is koffiemelk lang houdbaar.

Smaak

Koffiemelk heeft een volle karamelsmaak. Daardoor is het niet alleen te gebruiken in de koffie, maar kan je ook als volgt gebruiken:

- Als je een stamppot maakt, kun je als laatste een scheutje koffiemelk toevoegen. De structuur en de smaak van de stamppot worden dan een heel stuk romiger.
- Als bindmiddel voor de soep.
- Als ingrediėnt bij het maken van gehaktballen, voeg naast de kruiden 1 scheutje koffiemelk toe.
- Als je wentelteefjes, poffertjes of pannenkoeken maakt kun je aan de melk wat koffiemelk toevoegen om een smaakvol geheel te krijgen.
- Als vocht om een product te paneren. Haal het te paneren stukje vis of iets dergelijks eerst door wat koffiemelk i.p.v een ei.
- Als je van pindakaas een satehsaus gaat maken, kun je voor een extra lekkere (romigere) smaak wat koffiemelk toevoegen aan het water.

Herkomst

In 1885 werd de geėvaporeerde melk voor het eerst geproduceerd door de Amerikaanse Zwitser John B. Meyenberg. De ongezoete gecondenseerde melk kwam onder de naam Highland Evaporated Cream op de markt, maar omdat men het steriliseren nog niet optimaal onder de knie had, was deze melksoort nog niet lang houdbaar. Louis Latzer en Dr. Werner Schmidt hebben een procedé uitgevonden om dit probleem op te lossen.

Verkrijgbaar

Koffiemelk is in al zijn soorten en verpakkingen in de supermarkt te koop.

Allergie

Mensen met een lactose-allergie kunnen geen koffiemelk verdragen. Goed nieuws voor mensen met een lactose-intolerantie is, dat de firma MinusL allerlei lactosevrije producten op de markt heeft gebracht.

Voedingswaarden van halfvolle koffiemelk ( per 100 gr. )
113
475
76
7,8
11
10
4,2
2
1
-
12
-
Vitamines van halfvolle koffiemelk ( per 100 gr. )
0,04
0,07
0,4
0,09
5
0,35
1
0,1
Mineralen van halfvolle koffiemelk ( per 100 gr. )
100
300
300
260
0,1
25
0,02
0,9