Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Rundertong

Vertaling

Lidah sapi

Kenmerken

De tong bestaat volledig uit spieren en is daardoor het beweeglijkste orgaan dat er bestaat. Het vlees van de tong is daardoor heel mals om te eten. De tong is bedekt met een dik vel, dat voor het consumeren moet worden verwijderd. De kalfstong weegt ongeveer 800 gram.

In Nederland wordt de tong weinig gegeten ondanks de voortreffelijke recepten die beschikbaar zijn. Maak de tong goed schoon en snijd alle oneffenheden weg. Kalfstong kan worden gepocheerd, gekookt, gepekeld, gegrilld of gerookt. Van het kookvocht krijg je een fantastische bouillon. De kalfstong is gaar als het puntje van de tong gaar is.

Smaak

Voordat je de tong gaat bereiden moet je hem goed schoon maken. Leg de tong dan een nacht in zout water om het bloed eruit te spoelen. Ververs het water een keertje. Doe nu alle ingrediŽnten in een pan met ruim water. Breng even aan de kook, zet het vuur laag en laat dan afgedekt anderhalf uur pruttelen. Uit de bouillon halen en ontvellen terwijl hij nog warm is. Begin aan het eind van de tong. Daarna rustig verder laten afkoelen.Vergeet ook niet al die aanhangsels te scheiden in vlees, buizen en zenen.

Test of de tong goed gaar is - laat het vel niet los, dan is het nog niet zover. Je kunt ook met een satehstokje in de tong prikken en komt er kleurloos vocht uit, dan is hij gaar. Is het vocht roze, dan moet hij nog even doorkoken.

De bouillon kan je gebruiken voor het maken van de saus. Omdat het vlees zacht van smaak is, moet je de saus niet te scherp kruiden, zodat die de smaak van de tong overheerst. Ook passen milde groenten zoals asperges, erwten en champignons goed bij de kalfstong, evenals aardappelpuree en rijst.

Teelt

Omdat koeien alleen melk produceren als ze gekalfd hebben, moeten koeien elk jaar een kalf ter wereld brengen. Omdat niet alle kalveren voor de melkveehouderij gehouden kunnen worden, zal een groot deel van de geboren kalveren gemest worden en voor de slacht worden opgefokt. Voor de mesterij worden de kalveren na 2 ŗ 3 weken bij de koe weg gehaald om in aparte stallen te worden opgefokt voor de slacht of export. Als ze 6 tot 8 maanden oud zijn worden ze geslacht.

Verkrijgbaar

Kalfstong wordt door de slager verkocht. Het is goed om de tong van te voren te bestellen, want het kan zijn dat de slager hem niet op voorraad heeft.

Voedingswaarden van rundertong ( per 100 gr. )
188
782
68,5
17,3
-
-
13,2
5,6
1
0,4
110
-
Vitamines van rundertong ( per 100 gr. )
-
0,14
0,30
0,13
-
5
-
-
Mineralen van rundertong ( per 100 gr. )
100
250
10
230
3
-
-
-