Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Koolrabi

Latijn

Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes

Familie / soort

Kruisbloemenfamilie

Kenmerken

Koolrabi is een koolsoort. Van deze koolplant wordt de knolvormige, verdikte stengel gegeten. Ook de jonge bladeren kunnen in een gerecht worden verwerkt. De koolrabi groeit niet als een knol of wortel onder de grond, maar een klein stukje boven de grond. De vorm is rond, afgeplat of ovaal. De schil is wit, lichtgroen, donkergroen of violet. Geschild zijn alle koolrabi's wit.

Het lekkerst is de koolrabi als hij nog jong is. Een uitgegroeide koolrabi wordt dradig en voos. Afhankelijk van de soort wordt de koolrabi geoogst met een doorsnee van 5 tot 20 centimeter en een gewicht van 100 gram tot 1 kilo.

Soorten

- Lanro
- Blaro
- Delikatess
- Superschmelz

Smaak

De jonge knollen moet je eerst schillen, daarna kan je ze in blokjes, schijfjes snijden om ze daarna te koken, te wokken of te stomen. Geraspt of julienne gesneden passen ze prima in een salade. Het heeft de smaak van radijsjes, maar dan wat zoeter. Koolrabi heeft niet een uitgesproken koolsmaak, is licht verteerbaar en gekookt als bloemkool te bereiden. De jonge blaadjes kan je in de soep gebruiken of als een gewone bladgroente bereiden. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren.

Wat kan je zoal met koolrabi?

- reepjes in salade met appel en hazelnoten
- koken met blokjes winterwortel
- in zijn geheel koken, uithollen, vullen met ham en champignons en 20 min. in de oven
- in salade met peer en rozijnen
- reepjes met een dipsausje als hapje
- in soepen
- vullen met rijst of gehakt

Herkomst

De herkomst van de koolrabi is moeilijk vast te stellen. Er wordt beweerd, dat hij uit Azië of het Middellandse Zeegebied komt. In de 16e eeuw werd koolrabi het eerst beschreven in tuin- en kruidenboeken.

Teelt

De koolrabi heeft behoefte aan een voedingsrijke en vochtige bodem en hij groeit het beste in een gematigd klimaat, zoals dat in Midden Europa. Door te veel schommelingen in de bodemvochtigheid is de kans groot, dat de koolrabi barst. Te lage, maar ook te hoge temperaturen tijdens het opkweken van de koolrabiplant kunnen er voor zorgen, dat de plant doorschiet en bloemen vormt.

Koolrabi kan zowel in de kas als ook op het land worden gekweekt. Hij kan in elk jaargetijde, behalve in de winter, worden verbouwd. Daardoor is koolrabi van mei tot november in de winkel te koop. Koolrabi wordt tegenwoordig ook veel in kassen gekweekt, omdat daar het ideale klimaat nagebootst kan worden.

Als je in het voorjaar zaait, moet je dit vooral binnenshuis doen. Koolrabizaden kiemen bij 15-20 graden binnen 7-10 dagen. Voor de zomerteelt kun je binnen zaaien, of onder koud glas. En eigenlijk is alleen de herfstteelt (zaaien na juni) geschikt om buiten te zaaien. Om die reden is de herfstteelt ook de makkelijkste en meest voorkomende teelt – omdat de opkweek na de langste dag met niet te grote verschillen in dag- en nachttemperatuur (die dan vrij hoog zijn) de beste resultaten geeft.

Koolrabi is een koolgewas en moet niet elk jaar op de zelfde plek worden geplant. De planten worden dan aangetast door ziektes en schadelijke insecten.

Verkrijgbaar

Koolrabi is te koop in de supermarkt en bij de groenteboer.

Voedingswaarden van koolrabi ( per 100 gr. )
29
122
90,5
2
4
-
-
-
-
-
-
2,5
Vitamines van koolrabi ( per 100 gr. )
-
0,04
0,04
0,1
60
-
60
-
Mineralen van koolrabi ( per 100 gr. )
10
500
100
60
1
40
0,12
0,25