Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kapucijners

Latijn

Pisum sativum

Familie / soort

Vlinderbloemenfamilie

Kenmerken

De kapucijner is familie van de erwt. Kapucijners zijn klimplanten die bloeien met purperen bloemen en de peulen zijn blauw/paars gekleurd. De kapucijner kent nog vele andere benamingen zoals schokkererwt, vale erwt, grauwe erwt en blauwschokkers. Je hebt kapucijners die wel tot 2 meter hoog kunnen groeien en soorten die laag blijven en geen steun nodig hebben om te groeien.

Kapucijners moeten uit de peul worden gehaald en alleen gekookt gegeten. Jonge verse kapucijners (velderwtjes) hebben een heerlijke smaak na het koken. De zaden in de peul zien eruit als bruin-groene erwten.

Meestal worden de kapucijners gedroogd, daarna geweekt, gekookt en dan gegeten. Makkelijker is het om kapucijners in blik of glazen pot te kopen. Vaak worden ze als vleesvervanger gegeten door de eiwitten en vitamines die er in zitten.

Soorten

- Blauwschokker
- Solido
- Ezeta krombek blauwschokker

Smaak

Verse kapucijners worden onrijp geoogst, waardoor ze een zoetige smaak hebben. De suikers in de zaden zijn dan namelijk nog niet omgezet in zetmeel. Daardoor komt de voedingswaarde van kapucijners overeen met die van erwten. Ze smaken heerlijk in een maaltijdsalade met rijst, komkommer, tomaat, sla, ui en dressing of in een vegetarische schotel met ui, knoflook, wortel, broccoli en paprika. Gedroogde kapucijners worden vaak gebruikt in echte winterkost met spek.

Herkomst

Het verbouwen van kapucijners is rond de Middellandse zee begonnen, met name in Turkije werden al vroeg kapucijners verbouwd. In de middeleeuwen werden kapucijners overal in Europa verbouwd.

Teelt

De teelt van kapucijners is vergelijkbaar met die van de erwt. Kapucijners worden gezaaid in januari en februari onder platglas. Het planten gebeurt in dubbele rijen of een enkele rij aan kippengaas of rijshout. Kapucijners kunnen 150 tot 200 cm. hoog worden. Ze worden vanaf half juni tot augustus geoogst. Ze kunnen rijper geoogst worden dan de erwten, omdat ze minder gauw melig en hard worden.

De plantafstand is wat groter dan bij erwten en ook de oogst valt één of twee weken later. Kapucijners zijn één van de sterkste erwtensoorten wat betreft weerstand tegen ziekten en ongunstige teeltomstandigheden. Kapucijners ontkiemen makkelijk. De temperatuur hoeft maar net boven het vriespunt te zijn. Zaaien kan dus al vroeg in het voorjaar direct in de volle grond. Dit gaat nog sneller door de zaden eerst een nacht in water te laten voorweken.

Zet kapucijners elk jaar op een andere plek, anders kunnen de wortels door aaltjes worden aangevreten. Omdat aan de wortels van vlinderbloemigen stikstofknolletjes groeien, kan door het kweken van deze planten de grond verbeterd worden. Daarom worden vlinderbloemigen vaak als groenbemesting gebruikt.

Verkrijgbaar

Kapucijners zijn in de diepvries als tuinerwtjes, gedroogd en als conserven in blik of glas in de supermarkt te koop.

Voedingswaarden van kapucijners uit blik ( per 100 gr. )
104
438
70,9
6,5
14
-
1
-
-
0,8
-
6,6
Vitamines van kapucijners uit blik ( per 100 gr. )
-
0,1
0,02
0,06
10
-
-
-
Mineralen van kapucijners uit blik ( per 100 gr. )
250
200
32
120
1,5
20
-
1,1