Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Limoen

Vertaling

Djeruk nipis

Latijn

Citrus aurantiifolia

Familie / soort

Wijnruitfamilie / limoen

Kenmerken

De limoen is de vrucht van een groenblijvende boom van 6-7 m. hoog. De bloemen zijn geurend. Ze kunnen alleenstaand of in paren gerangschikt zijn. De kroonblaadjes zijn wit met aan de buitenkant een purperkleurige waas. De vrucht is eivormig met een groene schil en 3-6 cm. in diameter. De rijpe limoen is geel/groen van kleur. Het vruchtvlees is zuur van smaak. Ze worden gebruikt in dranken en als smaakmaker in verschillende gerechten en gebak.

Van de limoen worden ook de bladeren en de schil gebruikt om gerechten een licht, frisse citroensmaak te geven.

Soorten

- Citrus × latifolia
- Citrus hystrix

Smaak

De limoen wordt door zijn intensieve zure smaak vooral gebruikt in Zuidoost Aziatische gerechten. Niet alleen het sap, maar ook de schil en de bladeren van de limoenboom worden in gerechten verwerkt. De schil wordt geraspt in stoofgerechten, gebak en sauzen gebruikt. Het blad wordt in z'n geheel mee gestoofd, of in hele dunne reepjes in salades of als garnering gebruikt.

Het sap van de limoen wordt gebruikt in cocktails of andere niet alcoholische dranken. Door zijn hoge gehalte aan vitamine C wordt limoensap vaak gebruikt door mensen met een verkoudheid.

Herkomst

De limoen komt waarschijnlijk uit Indo China, Myanmar of zuid Irak en Perzië. Ondertussen zijn de limoenbomen over alle tropische- en subtropische gebieden op de aarde verspreid.

Teelt

De limoenboom groeit het beste onder warme omstandigheden. Hij zal dan het hele jaar door bloeien en vruchten dragen. De boom verlangt een goed gedraineerde, humusrijke, vochtige bodem. Omdat de boom oppervlakkig wortelt moet hij een beschutte plek in de zon krijgen. Hij heeft een hekel aan droge en koude periodes.

Het vermeerderen van de limoenboom kan op verschillende manieren plaats vinden. Je kunt uit zaad jonge planten laten groeien. Het probleem bij deze zaailingen is, dat ze pas na 10 jaar hun maximale oogst bereiken. Bovendien zijn zaailingen erg gevoelig voor ziektes.

Daarom is het beter om limoenbomen te enten, te stekken of jonge uitlopers te poten. Enten doe je op sterke onderstammen, zoals bijvoorbeeld van de zure sinaasappel of de wilde grapefruit. Door deze methode en door het stekken en het planten van jonge uitlopers ben je zeker van de genetische kwaliteiten van de moederboom.

Limoenbomen moet men goed snoeien. Daardoor ontstaat er een goede luchtcirculatie door de takken, wat de boom beschermt tegen schimmels. Bovendien zorgt snoeien er voor, dat de zon de bloesem en de vruchten beter kan beschijnen, waardoor de vruchten beter zullen rijpen. Ook kunnen de vruchten beter geoogst worden.

9 maanden na de bloei volgt de oogst. De vruchten worden groen geplukt omdat dan hun smaak optimaal is. Omdat limoenen lang narijpen worden ze op een temperatuur van 9-10 ° C en bij een luchtvochtigheid van meer dan 85% opgeslagen. Vooral kleine boerenbedrijven beschikken niet over deze mogelijkheden en daarom coaten ze de vruchten met kokosolie om de houdbaarheid te verbeteren.

Verkrijgbaar

De limoen is bij de groenteboer en in de supermarkt het hele jaar te koop.

Voedingswaarden van limoen ( per 100 gr. )
23
135
93
0,5
2
1,9
2,5
-
-
-
-
-
Vitamines van limoen ( per 100 gr. )
-
0,03
0,02
-
-
-
45
-
Mineralen van limoen ( per 100 gr. )
2
80
15
11
0,2
-
-
-