Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Leverpastei

Kenmerken

Leverpastei wordt gebruikt als broodbeleg. Het wordt net als leverworst en patÚ gemaakt van een combinatie van lever, spek eventueel vlees en kruiden. Alles wordt fijngemalen en in een vorm gebakken. Leverpastei uit de supermarkt wordt meestal in kleine ronde blikjes verkocht, maar het is ook zelf te bereiden. De blikjes leverpastei zijn lang houdbaar en daardoor ben je altijd verzekerd van een smakelijk broodbeleg. De leverpastei wordt op brood gesmeerd, maar het kan ook als snack op een toastje gegeten worden.

Samenstelling

Voor het volgende recept voor het bereiden van een leverpastei heb je een bakvorm nodig. De ingrediŰnten moeten worden gemalen. Dat kan in een foodprocessor, of met een vleesmolen. Om de pastei lekker smeu´g te maken wordt er spek gebruikt, zowel in de pastei als ook om de vorm mee te bekleden.

- 500 gr. varkenslever in stukken
- 500 gr. spek in blokjes
- 500 gr. varkensvlees in stukken
- 1 theelepel zout
- halve theelepel foelie
- handje vol tijm
- 2 eieren
- 50 gr. paneermeel
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- halve ui in ringen

Doe de lever, spek, varkensvlees, zout, foelie, tijm, eieren, paneermeel en peperkorrels in de food processor en pureer de massa. Schep het in een patÚvorm of in een ingevette bakvorm. Bak de pastei anderhalf uur op 160 graden. Serveer met stokbrood of een ander soort brood en een salade.

Smaak

De fabrieksmatig geproduceerde leverpastei bevat varkenslever 23%, varkensvet, water, varkensvlees 15%, varkenscallogeen, aardappelzetmeel, zout, gelatine, specerijen, aroma, voedingszuur E270, antioxidant E 301, conserveermiddel E250.

Leverpastei heeft natuurlijk een sterke leversmaak en geur. Om de leverpastei goed smeerbaar te maken, moet de leverpastei romig zijn en niet brokkelig. Door het gebruik van spek moet voorkomen worden dat de leverpastei droog wordt.

Herkomst

In 1847 werd voor het eerst een leverpastei ge´ntroduceerd door Franšois Louis Beauvais in Kopenhagen. Leverpastei was toen nog een delicatesse en was alleen betaalbaar voor de hogere klasse van de bevolking.

Verkrijgbaar

Leverpastei is in de supermarkt in blikjes te koop.

Voedingswaarden van leverpastei ( per 100 gr. )
314
1317
54,8
14,2
1,7
1
28,3
8,5
15,1
3,3
250
-
Vitamines van leverpastei ( per 100 gr. )
2,2
0,05
0,6
0,12
150
9
-
0,5
Mineralen van leverpastei ( per 100 gr. )
800
120
10
150
3,5
10
0,3
1,5