Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Lekkerbek

Kenmerken

Een lekkerbekje is de naam voor een gebakken visfilet. De filets worden eerst door een beslag van water en meel gehaald. Daarna worden ze gebakken in hete olie.

Voor een lekkerbekje worden verschillende soorten vis gebruikt, zoals wijting, kabeljauw of heek. De prijs van het lekkerbekje is afhankelijk van de soort vis die er voor wordt gebruikt. Steeds vaker worden de goedkopere soorten vis gebruikt voor het lekkerbekje.

Samenstelling

Een goed gebakken lekkerbek heeft een krokante buitenkant en de vis moet gaar, maar niet droog zijn. Voor het beslag wordt zowel water als melk gebruikt vermengd met bloem. Het mengsel dient net iets dunner te zijn dan pannenkoekenbeslag. Maak het niet te dik want dan kan het zijn dat de lekkerbek niet goed gaar wordt van binnen. Is het beslag te dun dan kan het zijn dat het laagje er al af is voordat het de frituurpan in gaat waardoor de lekkerbek sneller zal verbranden en uit kan drogen.

De olie moet 180 graden zijn voordat je de vis er in doet. Houd het lekkerbekje nog even aan de staart vast en sleep hem zachtjes door de olie zodat deze niet zo snel om zal krullen. Een lekkerbekje heeft ongeveer 5 minuten de tijd nodig. Hij is goed gebakken, als hij een goud/lichtbruin korstje heeft. Bij een lekkerbek kan het voorkomen dat een deel lichter is doordat een stuk door het omkrullen boven de olie is gekomen.

Smaak

Een lekkerbekje moet heerlijk krokant gebakken zijn. De vis moet nog sappig zijn. Vaak wordt het lekkerbekje met een kruidenmix bestrooid en wordt er een sausje bij geserveerd. Dit alles naar eigen smaak.

Teelt

Heek en kabeljauw zijn vissen die in de koude wateren van het noordelijk halfrond leven. Ze worden gevangen langs de Noorse -, Schotse - en Canadese kusten.

Verkrijgbaar

Lekkerbekjes kan je bij de visboer en in de supermarkt kopen.

Voedingswaarden van een lekkerbekje ( per 100 gr. )
235
988
58,5
23,5
2
0,2
15
4
4,9
5,1
80
-
Vitamines van een lekkerbekje ( per 100 gr. )
0,1
0,04
0,1
0,08
4
0,9
2
1,2
Mineralen van een lekkerbekje ( per 100 gr. )
530
350
100
120
0,3
30
-
4