Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Mokkalikeur

Kenmerken

Mokkalikeur is een alcoholische drank met een alcoholpercentage van 22%. Zoals de naam al zegt is het een drank met een koffiesmaak. Die wordt verkregen door de alcohol met vers gemalen arabica koffiebonen te mengen. Om de zoete smaak te krijgen wordt er ook suiker, vanille en chocolade aan toegevoegd.

Likeur is een soort alcoholische drank, die vaak zoet van smaak is en omstreeks 20% alcohol bevat. Sommige soorten bevatten een hoger percentage alcohol. Een likeur moet ten minste een alcoholpercentage van 15% hebben en een suikergehalte van minimaal 100 gram per liter. Likeur wordt vaak gebruikt in mixdranken, zoals bijvoorbeeld cocktails. Ze zijn vanwege hun alcoholpercentage alleen verkrijgbaar bij de slijter.

Bevat een likeur minder dan 15% alcohol, dan wordt er gesproken van een likorette. Ze vallen dan onder de zwak alcoholhoudende dranken en mogen in Nederland in de supermarkt worden verkocht. Daaronder vallen ook de zogenaamde breezers. Zo heeft Safari (sterke drank) de likorette Safari Senza op de markt gebracht. Pisang Ambon kwam in 2007 met Pisang Ambon Mellow en Passoa bedacht Passoa Fiesta. Alle drie de dranken bevatten precies 14,9% alcohol en mogen hiermee vrij verkocht worden in de supermarkt. Ze zijn hierdoor zeer toegankelijk voor jongeren.

Likeuren worden vaak van kruiden of vruchten gemaakt. Vaak worden aan een vruchtenlikeur nog kleur en smaakstoffen toegevoegd, om de smaak en de kleur van de gebruikte vrucht nog meer te accentueren. Oorspronkelijk werden likeuren gemaakt als geneesmiddel.

Soorten

- Cointreau (sinaasappel)
- Pisang ambon (banaan)
- Sambuca (anijs)
- Licor 43 (vanille)
- Tia maria (koffiebonen)
- Amaretto (amandelpitten)
- Crème de cassis (zwarte bessen)
- Crème de menthe green (mint groen gekleurd)

Samenstelling

Voor mokkalikeur worden de beste koffiebonen gebruikt. In dit geval zijn dat de arabicabonen. Ze worden zorgvuldig gebrand en gemalen en daarna met de alcohol overgoten. Daarna worden er voor de smaak suikers, glucose en karamel aan toegevoegd. Duidelijk is, dat mokkalikeur donkerbruin van kleur is.

Smaak

Mokkalikeur is net als alle andere likeuren zoet van smaak. De mokkalikeur heeft als basissmaak koffie, waardoor de smaak enigszins een bittere ondertoon heeft. De koffie is sterk, vermengd met karamel om de likeur zoet te maken. Vaak wordt er ook nog een vleug chocolade en vanille toegevoegd, maar dat is afhankelijk van het merk.

Mokkalikeur wordt puur gedronken, of gemengd in een cocktail, of in een sausje over bijvoorbeeld ijs.

Herkomst

Vroeger werd een likeur gemaakt door de vruchten, kruiden of noten in alcohol te weken. Dit wordt maceratie of macereren genoemd. De kleur-, geur- en smaakstoffen werden zo in de alcohol opgelost. Deze oplossing was de basis voor het maken van een likeur. Deze bereidingswijze wordt nog steeds gebruikt, maar om het proces te versnellen worden tegenwoordig likeuren gemaakt door vruchtensiroop te mengen met aroma's, suiker, alcohol en water. De kleur en smaak van de likeur wordt versterkt door kleurstoffen en smaakstoffen, zowel natuurlijke als ook chemische. Zo'n likeur is qua prijs natuurlijk goedkoper dan de likeur die op de traditionele wijze wordt geproduceerd.

Verkrijgbaar

Mokkalikeur is bij de slijter te koop.

Voedingswaarden van likeur met een alcoholpercentage van 15 tot 25% ( per 100 gr. )
246
1032
52
-
30
29
-
-
-
-
-
-
Vitamines van likeur met een alcoholpercentage van 15 tot 25% ( per 100 gr. )
-
0,01
-
0,01
-
-
-
-
Mineralen van likeur met een alcoholpercentage van 15 tot 25% ( per 100 gr. )
-
25
5
2
0,1
-
-
-