Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Mie

Vertaling

Bakmi

Kenmerken

Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. De meest gebruikte meelsoorten zijn tarwe-, rijst-, boekweit- en mungbonenmeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. Mie wordt in Indonesië "bakmi" genoemd. Dit is als "bami" in de Nederlandse taal gekomen. Bekende gerechten, in Nederland, die met mie gemaakt worden zijn bami goreng, bami soep en de Chinees-Surinaamse tjauw min. De Nederlandse namen die - door elkaar - voor Aziatische deegwaren gebruikt worden zijn 'mie' en 'noedels'. Naast deze namen wordt steeds vaker het Engelse woord noodles gebruikt.

Droge mie is in de verpakking of in een goed afgesloten pot - zeer lang (haast onbeperkt) houdbaar. Alleen droge eiermie is daar een uitzondering op omdat er eieren in verwerkt zijn. Mie, platte lintvormige tarwemie, is er opgerold in nestjes en in korte stukjes. Het wordt verkocht in kartonnen pakken en in doorzichtige cellofaan zakken. Kook deze mie net zo als pasta. Tarwemie en eiermie worden, net als Italiaanse pasta, in ruim water gekookt, de kooktijd varieert (is afhankelijk van de dikte en of de mie droog of vers is). Sommige soorten mie, zoals rijstmie en mie van mungbonen, moeten voor het koken eerst in warm water geweekt worden.

Verse mie moet soepel zijn en er vochtig uitzien, de mie mag niet plakkerig zijn of breken. Verse mie is zeer beperkt houdbaar, meestal hooguit enkele dagen in de koelkast. De houdbaarheidsdatum moet op de verpakking staan. De kooktijd is kort.

Soorten

- Eiermie
- Kacang hijau-mie
- Rijstmie
- Tarwemie

Samenstelling

De mie wordt gemaakt van tarwemeel, maïzena, water, olie en zout. Het deeg wordt gekneed, waarna het moet worden uitgerold. In de fabriek wordt dit door machines gedaan, maar thuis in de keuken wordt het deeg met de hand bewerkt en uitgetrokken tot de gewenste dikte. Zie youtube film: http://www.youtube.com/watch?v=VzHtPyqUll0.

Vers gemaakte mie heeft de voorkeur, maar mie kan, net zoals sommige Italiaanse pasta's, ook gedroogd worden. Traditioneel werden de strengen buiten te drogen gehangen, maar inmiddels is dit door grootschalige productiemethoden achterhaald.

Het basismeel voor mie is tarwemeel, maar in principe kan het van elke meelsoort gemaakt worden. De mie is altijd van lange slierten, omdat dit een lang leven en veel geluk symboliseert.

Smaak

Door mie te verwerken in gerechten, zal de mie de smaak aannemen van de gebruikte kruiden, groenten en het vlees. Het is het beste dat gedroogde mie eerst in kokend water wordt geweekt voordat het in twee à drie minuten gaar gekookt wordt. Dit is afhankelijk van de dikte. Lees de instructies op de verpakking.

Verse noedels hoeven maar kort te worden gekookt, afhankelijk van de dikte ongeveer 4 minuten. Gedroogde mie moet zo'n 10 minuten koken. Kook het in ruim water met wat zout. Zorg er wel voor dat de mie niet te gaar wordt, want dan gaat alles plakken en dan verliest het zijn "bite". Na het koken moet de mie in koud water worden ondergedompeld om het kookproces te stoppen. De koude mie wordt dan op het laatst weer aan de groenten en vlees toegevoegd en samen wordt alles goed door gewarmd. Gebruik de gekookte mie meteen, want als je het in de koelkast bewaart, is de kans groot dat de mie breekt of plakkerig wordt en zijn structuur verliest. Door de mie met groenten en vlees te bakken, krijg je de bekende bami goreng.

Dunne gedroogde mie kan ook gefrituurd worden. Ook dan wordt het gecombineerd met groente en vlees en saus. Alleen zal gefrituurde mie de saus slecht opnemen. De gefrituurde mie kan ook in salades worden gebruikt, of als snack zo gegeten.

Herkomst

Mie werd 2000 jaar geleden al in Azië gegeten. Er zijn bronnen waaruit blijkt dat Chinezen in 200 jaar v. Chr. al mie aten. Mie is steeds een hoofdingrediënt in de Aziatische keuken. De meeste mie soorten zijn lang - en alleen hun dikte en breedte varieert. Ze worden meestal ingedeeld naar het ingrediënt waarvan ze gemaakt zijn: tarwe, rijst, mungbonen of boekweit. In het noorden van China eet men tarwemie, omdat hier veel tarwe verbouwd wordt.

In het zuiden eet men vooral rijstmie. Verse mie moet er soepel en vochtig uitzien en mag niet plakken of breken. Gedroogde mie is op een koele, donkere, droge plaats onbeperkt houdbaar.

Verkrijgbaar

De tarwe mie wordt in gedroogde vorm in de supermarkt verkocht. De oosterse toko verkoopt vele soorten mie, zowel gedroogde als reeds gekookte mie.

Allergie

Mensen met een glutenallergie moeten goed kijken van wat voor meel de mie is gemaakt. Rijstmie, katjang idjoe mie en mie van boekweitmeel is glutenvrij (Let op: niet alle soba noedels zijn glutenvrij, soms wordt er behalve boekweitmeel een deel ander meel in verwerkt! - Thaise boekweitmie is doorgaans wel glutenvrij )