Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Paling

Vertaling

Belut

Latijn

Anguilla anguilla

Familie / soort

Anguillidae / echte palingen

Kenmerken

De paling heeft een lang slangachtig lichaam met zeer slijmerige huid. De rugvin begint tamelijk ver naar achteren en vormt een zoom die tot aan de staartpunt reikt. De paling heeft een spitse, bovenwaarts afgeplatte en enigszins wigvormige kop die gemakkelijk van de achterzijde is te onderscheiden doordat de staart sterk zijwaarts is afgeplat. De maximale lichaamslengte inclusief staart is bij mannetjes ongeveer 60 centimeter. De wijfjes worden tot 135 centimeter lang en 7 kilogram zwaar.

De paling kan meer dan een meter lang worden en heeft een bruine tot grijze kleur en een zeer langwerpig lichaam met een lage rugkam en zonder (zichtbare) schubben. De paling is door de karakteristieke lichaamsbouw gemakkelijk van andere vissen te onderscheiden. Zijn slangachtige bouw zorgt ervoor dat hij zich razendsnel kan ingraven als er gevaar dreigt. Het grootste gedeelte van de dag ligt hij dan ook ingegraven, om 's nachts tevoorschijn te komen om te gaan jagen. Hij jaagt hierbij, met zijn, buisvormige goed ontwikkelde neusgaten, hoofdzakelijk op de reuk. Hij lokaliseert hiermee ongewervelden zoals vlokreeften, muggenlarven en aasgarnalen om ze vervolgens bliksemsnel te vangen en op te eten. Als de paling groter wordt richt hij zich op grotere prooien.

De paling komt voor in grote delen van Europa en noordelijk Afrika en is een bewoner van wateren met modderbodems. De paling die in Nederland en een groot deel van Europa en Noord-Afrika voorkomt heet eigenlijk Europese aal of paling. Of de naam paling dan wel aal wordt gebruikt, is plaatsgebonden.

De paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen. In Nederland en België komt paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor. De paling is te vinden in alle denkbare watertypes van sloten en kleine beekjes tot rivieren en meren. De paling heeft een grote voorkeur voor beschutte plaatsen. Hij is vaak in grote aantallen te vinden achter stuwen en andere waterinlaten waar het water zuurstofrijk is en veel voedsel wordt aangevoerd. Hij verschuilt zich achter schoeiingen of tussen rietwortels, of graaft zich in in de bodem.

Een bijzondere eigenschap van de paling is dat hij door de sterk vernauwde kieuwspleet lange tijd buiten het water kan overleven en dat hij zich al kronkelend op (vochtig) land kan verplaatsen. Op deze manier kan de paling landbarrières tussen verschillende wateren oversteken. De vis is hierdoor in staat geïsoleerde wateren te bereiken en weer te verlaten door zich in vochtige nachten over land te begeven. In de winter graaft de paling zich in en raakt hij in een rusttoestand waarbij niet naar voedsel wordt gezocht, maar dit is temperatuurafhankelijk. In Nederland en België is de paling niet meer actief van november tot maart, met wat variatie vanwege de jaarlijkse temperatuurverschillen.

Soorten

- Amerikaanse paling (Anguilla rostrata)
- Japanse paling (Anguilla japonica)

Samenstelling

Paling wordt hoofdzakelijk gerookt en/of gefileerd. Omdat de paling met een slijmlaag is bedekt, moet je hem eerst in zout water leggen om die laag te verwijderen. Voor het roken dienen de palingen eerst aan rookpennen geregen te worden en een tijdje te drogen opgehangen. Voordat je met het roken begint, moet je goed kijken of de paling al droog is, want het roken van een nog natte paling zal de smaak verminderen. Voor het roken gebruik je een rookoven. Je kan het beste eikenhout gebruiken voor het aanmaken van het vuur omdat dit een lekkere smaak oplevert. Zorg dat de oven goed op temperatuur is voordat je de paling gaat garen. Afhankelijk van de temperatuur zal het rookproces zo'n 45 tot 75 minuten duren. Het is belangrijk om het vuur goed in de gaten te houden.

Het is beter om de paling langer te roken bij een lagere temperatuur dan snel te roken bij een hogere temperatuur. Nadat de paling gerookt is, moet je het nog even na laten garen door de vis in bakpapier te wikkelen en zo'n 15 minuten te laten rusten.

Smaak

Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend. Gerookte paling is een bijzondere, puur Hollandse delicatesse. Omdat hij als een delicatesse beschouwd wordt en omdat de vis steeds schaarser wordt, zijn de prijzen aan de hoge kant. Je kunt hele gerookte paling kopen, maar ook palingfilets. Verse paling wordt in boter gaar gestoofd of gemarineerd en dan gebakken. De combinatie hout, rook en zoutgehalte bepaalt de fijne smaak van de paling.

Teelt

Het meest bijzondere van de paling is zonder meer zijn voortplanting. Nadat ze zo'n 5 tot 20 jaar in onze zoete wateren hebben geleefd, vertrekken ze naar zee om zich te gaan voortplanten. Voor ze echter in volle zee zijn hebben ze al een hele tocht achter de rug. Palingen in afgesloten wateren trekken hierbij over land. Geholpen door hun slijmachtige huid, trekken ze over vochtige weilanden tot ze weer water bereiken.

Algemeen wordt aangenomen, dat de geslachtsrijpe paling (blanke aal) een trektocht maakt van 6000 kilometer, naar de, bij Zuid Amerika gelegen, Sargassozee. Daar aangekomen planten zij zich voort en sterven. De larven laten zich vervolgens op de golfstroom meevoeren naar Europa. In de twee jaar dat de reis duurt, veranderen ze van een bladvormige larve in een glasaaltje. Met miljoenen tegelijk zwemmen ze dan de Europese rivieren op.

De meeste palingen bereiken tussen vijf en vijftien jaar verblijf in het zoete water, bij voldoende voedselaanbod, het schieraalstadium en trekken dan terug naar de paaigronden. De paling is een zogenaamde katadrome vis die opgroeit in zoet of brak water en zich voortplant in de Sargassozee op grote diepte.

Verkrijgbaar

Gerookte paling wordt in de visspeciaalzaak verkocht. Hier verkopen ze zowel de hele gerookte paling, alsook de palingfilets.

Voedingswaarden gerookte paling ( per 100 gr. )
244
1024
61,7
17,8
-
-
19,5
5,7
10,2
3,6
160
-
Vitamines gerookte paling ( per 100 gr. )
1,12
0,15
0,27
0,16
6
3
-
20
Mineralen gerookte paling ( per 100 gr. )
560
220
20
260
0,5
17
-
4,4