Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Puntpaprika

Vertaling

Paprika

Latijn

Capsicum annuum

Familie / soort

Nachtschadefamilie

Kenmerken

De zoete puntpaprika heeft een stevige vruchtwand en bevat nauwelijks zaad. Zoete puntpaprika’s combineren met hun verfijnde, fruitige en extreem zoete smaak goed met gerookte producten, zoals kip, tahu of vis. Ook zijn ze heerlijk om te vullen en te grillen. Omdat de paprika nauwelijks zaad bevat, is hij uitermate geschikt voor salades, rauwkost of voor ‘uit-het-vuistje’. Grill of bak de zoete puntpaprika ook eens. De zoete puntpaprika leent zich uitstekend om te vullen met bijvoorbeeld rijst. Serveer de mini zoete puntpaprika met z’n knapperige vruchtschil gevuld als tapas.

Soorten

- Gele puntpaprika
- Oranje puntpaprika
- Groene puntpaprika

Smaak

De puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, groen en geel en heeft een bijzonder zoete smaak. Waar het meest zoete exemplaar van 'gewone' blok-paprika's een brixwaarde (meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7 heeft, daar heeft de zoete puntpaprika een brixwaarde van 9 tot 10. Dit hoge suikergehalte is al in vele, onafhankelijke testen aangetoond. Een ander bepalend aspect voor de smaak is de wat dunnere huid in vergelijking tot een gewone paprika. Hierdoor heb je geen last van de velletjes van de vrucht die bij het eten van gewone paprika's voor oprispingen kunnen zorgen.

Een verse puntpaprika is een knapperige en sappige vrucht die zowel rauw, gekookt als gebakken in veel gerechten uitstekend past. Het gebruiksgemak en de mogelijkheden van deze vruchtgroente in de bereiding van maaltijden zijn erg groot. Je kunt de paprika rauw eten, als gezonde snack op diverse gelegenheden. Ook voor kinderen is de zoete snack, op basis van zijn hoge, natuurlijke suikergehalte en dunne schil, een aantrekkelijk tussendoortje.

Daarnaast is zoete puntpaprika ook in gekookte of gebakken vorm zeer smaakvol. De lange, puntige vorm maakt deze paprika zeer geschikt als vrucht om te vullen, maar ook als knapperige groente op grill of barbecue. Omdat deze paprika een dunnere vruchtwand heeft dan gewone paprika's is hij snel gaar. Tevens past het, in combinatie met veel andere groenten, goed in salades.

Herkomst

De soort Capsicum annuum komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en behoort net als de aardappel, tomaat en aubergine tot de nachtschadefamilie, Solanaceae. De soort werd al eeuwen gecultiveerd door de Indiaanse bevolking en werd door hen gebruikt als specerij. Hierdoor waren er in het pre-Columbiaanse tijdperk reeds diverse cultuurvormen uitgeselecteerd. De soort werd vervolgens aan het eind van de 15-de eeuw "ontdekt" door de mannen van Christoffel Columbus, deze was eigenlijk op zoek naar een alternatieve bron van zwarte peper, vandaar dat de naam Pimiento werd gegeven aan de plant. De soort verspreidde zich vervolgens naar Europa, maar het duurde tot in de gouden eeuw voordat Europa écht ontdekte wat je er allemaal mee kunt.

De Nederlandse naam 'paprika' is afkomstig van de Balkan, waar de soort werd geïntroduceerd via de Ottomanen. Met name de Hongaren hebben de paprika tot hun nationale groente gemaakt.

Teelt

De paprika is een warmte minnende eenjarige plant die bij voorkeur onder glas moet worden geteeld. Buitenteelt is ook mogelijk, mits de plek zonnig en beschut ligt en de bodem goed doorwortelbaar is met voldoende watertoevoer. Voor de teelt in een onverwarmde hobbykas en voor de buitenteelt zijn krachtig groeiende rassen aan te bevelen. De rassen die in de professionele Nederlandse glastuinbouw worden gebruikt, zijn over het algemeen minder geschikt voor de buitenteelt of voor de teelt in een onverwarmde hobbykas. Deze rassen zijn namelijk geselecteerd op een matige groeikracht, waardoor ze onder minder gunstige omstandigheden sneller groeistagnatie zullen vertonen.

Paprika's worden door middel van zaad gekweekt. Het is heel goed mogelijk om als hobbykweker paprika's te telen. Zaai zo vroeg mogelijk, liefst eind januari of begin februari al, zo heb je in mei, wanneer de planten naar buiten kunnen al forse planten, die soms zelfs al bloeien. Warm de grond op door er een week of 3 van tevoren plastic over te spannen. De teelt in potten is ook een goede optie. De pot zorgt voor extra warmte rond de wortels, je kunt inspelen op weersomstandigheden zoals storm en regen door haar te verzetten of meer of minder water te geven en je kunt de pot naar binnen halen wanneer het echt te koud wordt in oktober-november. En kies natuurlijk het zonnigste, warmste en meest beschutte plekje dat je weet, zoals voor een zuidmuur bijvoorbeeld.

Als je zelf de zaden uit gekochte paprika's wilt nemen, neem dan wel de zaden uit rijpe paprika's. Zaden uit de groene paprika zijn nog niet rijp en die zullen dan ook nooit kiemen.

Verkrijgbaar

De puntpaprika is in de supermarkt en bij de groenteboer te koop.