Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rum

Vertaling

Rum

Kenmerken

Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse) of soms uit vers suikerrietsap of suikerrietsiroop. Door fermentatie ontstaat alcohol en door destillatie krijg je dan een drank met een hoger alcoholgehalte, tussen de 65 en de 95 volumeprocent (afhankelijk van de methode) en meestal wordt de rum rond de 40 vol% alcohol gebotteld, na verdunning met regenwater, water uit bergbeken of gedestilleerd water.

Soorten

- Bruine rum
- Witte rum

Samenstelling

Uit het onderste gedeelte van de stengel wordt rietsuiker gewonnen. Dit doet men door de stengels machinaal klein te hakken en te walsen. Het dikke kleverige sap dat deze methode oplevert stroomt in reservoirs en wordt later bijna tot kookpunt verhit. Dan volgt afkoeling waarna de afgezette verontreinigingen worden verwijderd. Opnieuw volgt dan een verhitting en een afkoeling en wat er dan nog overblijft is een donkere, weelderige stroop die op dat moment al redelijk zuiver is. Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt. Dit komt later als rietsuiker in de handel. De resterende, donkere en stroperige vloeistof noemt men melasse, waaruit de rum wordt gedistilleerd.

De melasse wordt eerst verdund met schoon water, zodat volledige vergisting een alcoholfractie van 7% tot 8% op zou leveren. Vervolgens wordt deze oplossing vergist. Afhankelijk van de methode kan dit in twee dagen klaar zijn of tot twaalf dagen duren. Langzame fermentatie levert een product met meer hogere alcoholen en esters dan snelle fermentatie.

De rum wordt dan gedistilleerd in een zogenaamde pot still (batchproces) of een column still (continuproces). In de pot stills, die alcoholpercentages van rond de 65% leveren, wordt over het algemeen de meer aromatische rum (hoge-esterrum) gedistilleerd, en in de column stills (die typisch tot zo'n 95 volumeprocent alcohol opleveren) de zogenaamde light rum.

De rum is op dat moment kleurloos; een gevolg van het feit dat alle kleurstoffen tijdens het distilleren in de apparatuur achterblijven. Er bestaat echter zowel kleurloze als gekleurde rum. De kleur ontstaat doordat de rum rijpt op eikenhouten vaten en/of er wordt karamel (gebrande suiker) toegevoegd. De rijping van rum kan oplopen tot zo'n jaar of drie. Rum moet een minimum alcoholpercentage van 37,5 hebben.

Hierna kan de rum nog rijpen, in roestvrijstalen tanks (voor witte rum, die vaak na de rijping nog wordt gefiltreerd om een zo helder mogelijk eindproduct te verkrijgen) of in houten vaten, waarbij de rum extra kleur verkrijgt afhankelijk van de rijpingsduur en de mate van verkoling van het hout.

Over het algemeen is de rum die in flessen verkocht wordt een blend. Dit houdt in dat er diverse typen rum worden gemengd om zodoende een constante kwaliteit van het desbetreffende type/merk te krijgen, maar nog meer om tot een voor de verkoper uniek product te komen.

Rum wordt over de gehele wereld gedistilleerd, maar over het algemeen daar waar ook suikerriet groeit en dus voorhanden is. In feite is het een bijproduct van de rietsuikerproductie. Ieder land en/of iedere regio heeft zijn eigen karakteristieke manier van fermenteren en distilleren, waardoor er een zeer breed scala ontstaat van typen rum. Er is een aantal suikerrietdistillaten die aangeduid worden met een andere benaming dan rum. Zo is er cachaça, dat een suikerrietdistillaat is, maar dan alleen uit Brazilië. Batavia Arrak of arak is een suikerrietdistillaat uit Indonesië.

Smaak

Rum kan puur gedronken worden, met ijs of als mengsel met bijvoorbeeld cola (de zogenaamde Cuba Libre of baco, van bacardi-cola). Ook kan rum gebruikt worden om mee te koken.

Rum wordt veel gebruikt als ingrediënt in verschillende soorten cocktails. Thee met rum is een hartverwarmend drankje in de winter. Het smaakt ook prima in de warme chocolademelk (met slagroom). Koffie met bruine rum staat bekend onder de naam “Caribbean Coffee”. Van rum wordt veel gebruik gemaakt in het vervaardigen van gebak en taart, desserts, bowls en punch. De drank smaakt ook prima in het inmaken van vruchten. Rum geeft een exotisch tintje aan (Caribische) sauzen, groente- en vleesschotels. Rum combineert uitstekend met kokos.

Herkomst

Hoewel de bakermat van rum in het Verre Oosten ligt, kwam deze drank pas echt tot bloei in het Caribisch gebied. Al voor onze jaartelling schijnen er in het oude India distillaten uit suikerriet te zijn gemaakt. Aanvankelijk werd rum vervaardigd door zwoegende slaven en gedronken door boekaniers en planters. Weldra werd het de dagelijkse opkikker voor de Engelse marine, terwijl menige Europeaan de winterse kilte trachtte te verdrijven met rumpunch. Thans wordt rum toegepast in allerlei recepten, gemengd in menige cocktail of puur gedronken door de ware liefhebber. Rum wordt tegenwoordig in vele delen van de wereld gemaakt. Enkele "leveranciers" van rum zijn: West-Indië, Mexico, Brazilië, Bolivia, de eilanden Martinique, Trinidad, Demarara, Barbados, Guadeloupe, Cuba, Puerto Rico en Jamaica.

In de 15e eeuw was rum al in Europa bekend, maar men was hier niet in staat om deze drank te maken, omdat suikerriet hier nog niet was ingeburgerd. De Arabieren waren op hun reizen door India al in contact gekomen met het suikerriet. Nadat Columbus het suikerriet naar Hispaniola had gebracht, werd hier met de suikerproductie begonnen. Vandaaruit werd het suikerriet over Zuid Amerika verspreid. Sinds het midden van de 17e eeuw werd in het Caribisch gebied rum geproduceerd.

Verkrijgbaar

Rum is in alle soorten en van alle merken bij de slijter te koop.

Voedingswaarden van rum ( per 100 gr. )
229
957
67
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vitamines van rum ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van rum ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
0,01
0,01