Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bloemkool

Vertaling

Kembang kol

Latijn

Brassica oleracea var. botrytis L.

Familie / soort

Brassicaceae / kool

Kenmerken

Bloemkolen hebben, net als alle koolsoorten, een dikke stengel die zich vertakt naar vele kleinere bladen of ‘bloemen’, ook wel roosjes genoemd. De roosjes zijn niets anders dan de voorlopers van de bloemen. Vandaar de naam bloemkool. Zou men de bloemkool niet oogsten, dan zal hij "schieten" en gele bloemen vormen.

Soorten

- Romanesco
- Broccoli

Smaak

Bloemkool kan rauw en gekookt gegeten worden. Hij heeft een duidelijk mildere koolsmaak en is lichter verteerbaar dan andere koolsoorten. Voor het koken wordt de kool in roosjes verdeeld, of heel gelaten. De kooktijd wordt dan wel langer. Men kan de roosjes ook frituren, maar dan moeten ze eerst door een bloempapje worden gehaald.

Om de bloemkool mooi wit te houden kan je wat melk of citroensap in het kookwater doen. Er is ook gele, oranje, paarse en groene bloemkool te koop. De paarse verliest veel van zijn kleur tijdens het koken.

De Romanesco behoudt zijn groene kleur, als je hem na het koken in ijskoud water laat schrikken. Na het koken wordt de bloemkool vaak met een saus opgediend. Ook kan hij in de oven met paneermeel en geraspte kaas gegratineerd worden.

Herkomst

De bloemkool komt oorspronkelijk uit Klein-Azië, waar vandaan de kruisvaarders het zaad meenamen naar Europa. De bloemkool wordt sinds de 16e eeuw in Europa verbouwd. Eerst in Italië en daarna in Frankrijk.

Tegenwoordig behoort bloemkool tot de populairste groente. De belangrijkste exporteurs van bloemkool zijn Frankrijk, België en Nederland. Bloemkool wordt over de hele wereld gegeten.

Teelt

Bloemkool verlangt een ongestoorde en vlotte groei en stelt hoge eisen aan de grond, de water- en voedselvoorziening. Een zeer humusrijke, vochthoudende en kalkrijke grond met een goede structuur is ideaal. Op een lichte grond kan je beter in de zomer geen bloemkool telen, voorjaars- en herfstteelt kan wel.

Plant uw koolplanten in volle zon en geef ze voldoende ruimte: plantafstand 60 x 60 cm.
Zorg dat de planten (zeker vanaf de koolvorming) steeds voldoende vochtig staan. Geef bij voorkeur 's avonds water, vermijd echter dat de grond 'dichtslaat', dit verhoogt de kans op knolvoet.

Halfweg de teelt, vanaf de koolvorming, kan u best nog wat extra bemesting toedienen.
Vanaf het ogenblik dat de kooltjes zichtbaar worden, is het best deze te 'dekken': ofwel door het samenbinden van de bladeren, ofwel door enkele bladeren naar binnen te plooien en te breken. Hierdoor worden de kolen afgeschermd van het zonlicht en blijven ze mooi wit.

Het oogsten moet gebeuren als de bloemkool voldoende ontwikkeld is, maar nog vast en gesloten. Bloemkool kan niet lang bewaard worden.

Verkrijgbaar

Bloemkool is van april tot november volop verkrijgbaar vanuit Nederland. U vindt bloemkool het hele jaar door in de supermarkt en bij de groenteboer, omdat de groente de andere maanden uit Spanje, Italië en Frankrijk wordt gehaald.

Voedingswaarden van bloemkool ( per 100 gr. )
24
102
91,8
2
3
2,5
-
-
-
-
-
2,2
Vitamines van bloemkool ( per 100 gr. )
-
0,05
0,06
0,2
45
-
80
-
Mineralen van bloemkool ( per 100 gr. )
10
250
15
30
0,5
10
0,03
0,4