Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Runderhaas

Vertaling

Daging sapi has

Kenmerken

De runderhaas of ossenhaas is een deel van de lende (rug) van het rund. Deze spier, de Musculus psoas major, ligt op de lendenwervels, in de buikholte en loopt via het bekken door tot het bovenbeen bij de heup. Het heeft een fijne structuur en vrijwel geen vet of bindweefsel; dit maakt het dan ook het meest malse vlees van het rund.

Het vleesdeel wordt nog opgesplitst in vier delen: de kop van de haas, het middenstuk, de punt en de (niet eetbare) ketting van de ossenhaas.

De kop staat ook bekend als chateaubriand (als er een dubbele portie van gesneden wordt), het middenstuk in een enkele portie als tournedos en het staartstuk als filet mignon indien deze in hapklare brokken zijn verdeeld.

Als de lende niet gesplitst wordt en de entrecote (dunne lende) en ossenhaas nog via de lendenwervel aan elkaar verbonden zijn, spreekt men van een T-bonesteak.

Om sommige vleesproducten beter eetbaar te maken, moeten deze worden ontvliesd. Denk hierbij onder meer aan ossenhaas, achterbout, lever en zwezerik. Zorg ervoor dat het vlies goed verwijderd is; als er iets achterblijft, kan je tijdens het eten het gevoel hebben dat je op een stuk kauwgom zit te bijten.

Smaak

Deze hele ossenhaas laat zich prachtig bereiden in oven of op de barbecue. De kern blijft sappiger omdat de hitte het vocht binnenin niet kan verdampen, dat is het voordeel van een groter stuk. Gebruik een kerntemperatuurmeter om te garen tot 45 graden in de kern. Het rundvlees van de hittebron afhalen en de thermometer laten zitten. Het nagaren zorgt ervoor dat de temperatuur van de ossenhaas naar 50 graden stijgt. Direct serveren - niet wikkelen in aluminiumfolie. Een ossenhaas is uitstekend geschikt om licht te marineren.

Je kunt de ossenhaas ook zelf opdelen in porties. Van het dikste deel kun je de chateaubriand snijden van ongeveer 400 gram. Uit het midden van de ossenhaas snijd je dan tournedos; mooie ronde schijven van ongeveer 200 gram per stuk. De tournedos wordt ook wel biefstuk van de haas genoemd. Van de punt kun je kleine medaillons snijden, ook bekend als filet mignon.

Omdat de ossenhaas zo mals is, moet je het vlees maar kort braden. Zo blijft het vlees zijn malsheid en smaak behouden. Voor roerbakgerechten kan je de ossenhaas in dunne plakjes snijden.

Verkrijgbaar

Runder haas of ossenhaas kan je kopen bij de slager.

Voedingswaarden van ossenhaas ( per 100 gr. )
126
528
72,1
21,5
-
-
4,4
1
2
-
60
-
Vitamines van ossenhaas ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van ossenhaas ( per 100 gr. )
50
340
2,5
160
2
-
0,07
-