Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Sprite

Kenmerken

Sprite is een kleurloze, caffe´ne vrije, koolzuurhoudende frisdrank met limoensmaak. Hij wordt geproduceerd door de Coca-Cola Company. In 1961 werd Sprite in de USA ge´ntroduceerd als concurrent van de populaire 7-Up. Sprite wordt verkocht in een zilver met groen en blauwkleurig blikje of een transparante groene fles met een groen en blauw label. Sprite heeft vele varianten, waaronder Sprite Regular en Sprite Zero (zonder suiker).

De naam Sprite betekent letterlijk Kobold, een groen sprookjesfiguur uit Duitse en Scandinavische sprookjes. Ook kan je het woord Sprite samenstellen uit het Engelse "sprinkle" en "lite". Naast de Coca Cola en Fanta is Sprite ÚÚn van de merken van de Coca-Cola Company.

Soorten

- Sprite Zero
- Sprite Remix
- Sprite-Green

Samenstelling

De ingrediŰnten van Sprite zijn: koolzuurhoudend water, suiker, voedingszuren: citroenzuur, appelzuur, zuurteregelaar: natriumgluconaat, natuurlijke citroen-limoen aroma's, zoetstof: steviolglycosiden.

Smaak

Sprite was oorspronkelijk een citroenlimonade, bestaande uit water, suiker en citroensap. Tegenwoordig bevat Sprite geen citroen of limoensap meer, maar citroenzuur en aromastoffen. Om met de "low calorie" trend mee te gaan is Sprite Zero (tot mei 2005 Sprite Light) op de markt gebracht. De suiker is in dit drankje door kunstmatige zoetstoffen vervangen, zoals Natrium-Cyclamat (E 952), Aspartam (E 951) en Saccharin-Natrium (E 954). In de USA wordt ook Sprite Remix verkocht. een frisdrank met cranberrysmaak, of Sprite Ice Cube met pepermuntsmaak. Sinds 2010 wordt in China Sprite Tea verkocht met de smaak van Sprite en groene thee.

In de USA is ook Sprite-Green uitgebracht. Het bijzondere aan dit drankje is dat de suiker is vervangen door zoetstof uit de stevia-plant. Deze drank ziet Coca Cola als het prototype voor dranken die gezoet worden met plantaardige zoetstoffen.

Herkomst

Sprite was in 1961 als concurrent van de succesvolle 7-Up gelanceerd.

Leuke weetjes

Door het koolzuurhoudende water en de limoensmaak wordt sprite gebruikt in beslag voor o.a. bolu kukus. Dit, om het beslag extra luchtig te maken.

Voedingswaarden van 100 ml. sprite ( per 100 gr. )
28
117
-
-
6,6
6,6
-
-
-
-
-
-
Vitamines van 100 ml. sprite ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van 100 ml. sprite ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-