Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Basterdsuiker

Kenmerken

Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker genoemd, is gemalen kristalsuiker, vast gemaakt door toevoeging van suikerstroop.

Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker. Hoe donkerder de kleur, des te hoger het vochtgehalte. Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Bewaar het daarom in goed afgesloten potten.

Witte basterdsuiker lost sneller op in deeg ten opzichte van kristalsuiker. De karamel en suikerstroop in de bruine basterdsuiker geven een mooie kleur en een speciale lekkere smaak aan bakproducten en sauzen. Het gebak met bruine suiker droogt minder snel uit.

Soorten

- Witte basterdsuiker
- Gele basterdsuiker of lichtbruine basterdsuiker
- Bruine basterdsuiker

Samenstelling

Basterdsuiker wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van druivensuiker en vruchtensuiker toe te voegen. Daarbij kan ook melasse en karamel worden toegevoegd. De karamel geeft de basterdsuiker ook wat meer smaak en een bruine kleur.

Smaak

Basterdsuiker smaakt zoet. Je kunt zonder problemen kristalsuiker door basterdsuiker vervangen. Basterdsuiker lost sneller op in deeg of vloeistof.

Herkomst

Vroeger was bruine basterdsuiker minder geraffineerde rietsuiker.

Teelt

Suiker wordt door raffinage gewonnen uit rietsuiker en suikerbieten.

Verkrijgbaar

Basterdsuiker is in de supermarkt te koop. Het wordt in hersluitbare zakken verkocht.

Voedingswaarden van basterdsuiker ( per 100 gr. )
387
1623
3,5
-
95,5
95,5
-
-
-
-
-
-
Vitamines van basterdsuiker ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van basterdsuiker ( per 100 gr. )
20
50
-
-
1
-
0,05
0,1