Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Visstick

Kenmerken

Een visstick is een staafvormige snack die bestaat uit vis omhuld door een krokant laagje van paneermeel of een surrogaat. De soort vis die voor vissticks wordt gebruikt, is meestal filet van kabeljauw of koolvis.

Vissticks worden meestal als diepvriesproduct verkocht en ook bevroren bereid. De visstick kan op drie manieren worden bereid namelijk in de koekenpan; bak de vissticks gedurende 6 minuten. Draai ze regelmatig om. In de oven; verwarm de oven op 220°C. Plaats de vissticks in een ovenschaaltje boven in de oven. Verwarm gedurende 15 tot 17 minuten en draai ze om na 8 minuten. In de frituurpan; bak de vissticks gedurende 4 minuten op 180°C. Laat ze daarna goed uitlekken op keukenpapier.

Samenstelling

De gevangen vis wordt al aan boord van het vissersschip gefileerd en op graten doorgelicht. Daarna worden de filets in platte platen ingevroren. Aan de wal worden de diepgevroren platen in staafjes gezaagd, gepaneerd met een natte paneerlaag, die bestaat uit aardappelzetmeel, bloem, kruiden en zout. Daarna worden de staafjes met paneermeel bedekt, kort gefrituurd en ingepakt en in de diepvries bewaard. Het frituren duurt kort, zodat de binnenkant nog bevroren blijft, maar de buitenkant een krokante korst krijgt.

Vissticks kan je ook gemakkelijk zelf maken. Belangrijk is wel, dat je een stevige visfilet koopt van kabeljauw, zeewolf of koolvis. De paneerlaag kan bestaan uit paneermeel, gemalen cornflakes of panko. Als je zelf de vissticks maakt, kun je ze naar je eigen smaak maken.

Smaak

Vissticks worden bijna door iedereen lekker gevonden. Dit komt door de krokante buitenkant. Dit geeft de vissticks, behalve de smaak van de gebruikte vis, een extra smaak.

Herkomst

De Amerikaanse uitvinder Clarence Birdseye is bedenker van de fish finger, in de VS fish stick genoemd. Hij patenteerde in 1922 een conserveringsproces waarbij voedsel bij een veel lagere temperatuur werd ingevroren dan tot dan toe gebruikelijk was. Door dit ‘diepvriezen’ was er minder kans op het ontstaan van ijskristallen, verwoestend voor de voedselkwaliteit. Het idee van de visvinger volgde snel daarna. Birdseye wilde vooral eenvoudig stapelbaar volksvoedsel op de markt brengen.

Verkrijgbaar

Vissticks worden door elke supermarkt verkocht. Ze zijn van allerlei merken in de diepvries aanwezig.

Voedingswaarden van reeds gebakken vissticks ( per 100 gr. )
247
1038
51,7
15,1
18,3
1,4
12,4
2,9
5,1
3,6
58
1,5
Vitamines van reeds gebakken vissticks ( per 100 gr. )
0,06
0,1
0,06
0,1
10
2
1
1,4
Mineralen van reeds gebakken vissticks ( per 100 gr. )
660
220
40
160
0,9
17
-
1,5