Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Vleestomaat

Vertaling

Tomat

Latijn

Lycopersicon esculentum

Kenmerken

De vleestomaat heeft een doorsnede van ca. 68 tot 102 mm en is daarmee de grootste tomatensoort. De vleestomaat verschilt van de standaard losse tomaat, omdat de vleestomaat vier tot zes segmenten heeft in plaats van twee of drie. Hierdoor heeft de vleestomaat veel stevig vruchtvlees. Vleestomaten bevatten weinig pitjes.

De grove vleestomaat is alom bekend vanwege zijn vruchtvlees. Dit is de tomaat om tomatensoep mee te maken. Of een tomatensaus voor bijvoorbeeld spaghetti bolognese. Maar ook lekker op een boterham of broodje gezond.

Bewaar tomaten nooit onder de 12°C en zorg dat de ventilatie goed is. Te weinig ventilatie geeft schimmelvorming op de kroontjes. Bij te veel ventilatie drogen de tomaten uit en worden ze zacht. Bewaar tomaten tochtvrij, koel en droog. Opslag met andere producten is niet mogelijk. Tomaten produceren betrekkelijk veel ethyleen.

Smaak

Door hun stevige structuur kunnen vleestomaten uitstekend worden gebruikt bij warme toepassingen. Bijvoorbeeld om te bakken in de koekenpan of de wok, maar ook om te braden, grillen of voor in de soep. De vleestomaat behoudt zijn vorm en wordt geen ‘puree’. Door hun grote formaat en stevige vruchtvlees zijn vleestomaten ook heel geschikt om te vullen en om te snijden voor op broodjes of hamburgers.

Bewaar vleestomaten beslist niet in de koelkast, want dan verliezen ze hun lekkere aroma. Bewaar ze ook niet in de buurt van komkommers of aubergines. Eet tomaten op kamertemperatuur. De smaak komt dan het beste tot zijn recht.

Soms is het nodig om te vleestomaat te ontvellen. Snijd dan met een mes een kruis in de onderkant van de tomaat en dompel deze kort in kokend water en direct daarna in koud water. Hierna kan je het velletje er gemakkelijk af halen. Als je de tomaat in blokjes moet snijden, verwijder dan de zaadlijsten.

Herkomst

De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers. In de Zuid-Europese keukens werd de tomaat al snel veel gebruikt, pas in de 19e eeuw werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland. Vleestomaten zijn jaarrond beschikbaar. Import vindt plaats vanuit Spanje.

Teelt

Tomatenplanten zijn echte warmteminnaars en kunnen vanaf begin maart binnenshuis of in een kas gezaaid worden. Er kan gezaaid worden in een kamer- of minikasje, in kleine turfpotjes of in een eenvoudig zaaibakje.

Een combinatie van turfpotjes gevuld met goede potgrond en een kamer- of minikasje is het makkelijkst. Het is ideaal als je, via het kamer- of minikasje, ook nog bodemwarmte kunt geven. Gebruik 1 zaadje per potje, druk het zaadje met b.v. een potlood in de potgrond tot max. 0,5 cm. diep en vul weer aan met potgrond. Geef het kamer- of minikasje een mooi plekje op de vensterbank. De kieming vindt afhankelijk van de temperatuur plaats na een week tot 10 dagen. Na de kieming kun je na enkele dagen de luchtvochtigheid verlagen door de schuifjes van het mini- of kamerkasje open te zetten.

Als de zaailingen 10 cm. hoog zijn, moeten ze aan de normale luchtvochtigheid gaan wennen. Dit bereik je door een uur lang de deksel van het kamer- of minikasje af te halen. Dit proces moet elke dag met een uur verlengd worden. Zo zijn de zaailingen in ca. 5 dagen gewend aan de juiste luchtvochtigheid en kunnen ze verplant worden in een grotere pot.

Beschik je niet over een mini –of kamerkasje dan is het gebruik van een eenvoudig zaaibakje in combinatie met plasticzakjes en satehprikkers een goed alternatief. Om de zaailingen aan de juiste luchtvochtigheid te laten wennen, prik je eenvoudig gaatjes in de plasticzakken.

De planten zijn plantklaar als de eerste tros zichtbaar wordt. Tomaten vragen een warme, zonnige standplaats en verdragen eigenlijk geen schaduw. De grond is goed voorzien van voeding en bezit een doorlatende structuur. Je moet planten in een opgewarmde grond, dit betekent een minimale grondtemperatuur van 15°C. Houd je dit niet in acht dan stijgt de kans op wortel- en voetziekten. Streef naar een plantdichtheid van 2,5 planten per m2. Bijvoorbeeld 80 cm. tussen de rijen en 50 cm. in de rij. De potkluit moet bij het uitplanten goed vochtig zijn, want de plant moet de eerste dagen hieruit zijn reserves gaan putten.

Als de plant zo’n zes zijtakken heeft, verwijder je de top. De uitlopers in de oksels van de bladeren neem je zo veel mogelijk weg (dit noemen we dieven). Als de plant gaat hangen, zorg je met stokken en clips voor steun. Zo voorkom je dat de takken afbreken door het gewicht van de vruchten. Takken die te ver uitsteken kun je afknippen. Vanuit een bladoksel groeit de tomatenplant dan weer uit. Wanneer de plant erg compact is, kunnen de onderste bladeren verwijderd worden. De tomaten kleuren ook beter af als ze in het licht hangen.

Verkrijgbaar

Vleestomaten koop je bij de groenteboer of in de supermarkt.

Voedingswaarden van tomaten ( per 100 gr. )
19
81
93,9
1
2,9
0,9
0,2
-
-
-
-
1
Vitamines van tomaten ( per 100 gr. )
-
-
-
-
7
-
24
-
Mineralen van tomaten ( per 100 gr. )
6
297
14
26
-
10
-
-