Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Witte Kool

Vertaling

Kubis

Latijn

Brassica oleracea convar. capitata var. alba

Familie / soort

Kruisbloemenfamilie

Kenmerken

De naam "witte kool" klopt eigenlijk niet, want de kool is eerder lichtgroen, met een lichtere binnenkant. Het is een stevige gesloten kool, die vooral in de herfst op de markt verschijnt. Deze herfstkool is wel 4 maanden goed te bewaren op een donkere, koele, vorstvrije plek. Hij werd en wordt vooral voor de productie van zuurkool gebruikt.

Witte kool wordt net als rode kool, savooie kool en spitskool sluitkool genoemd. Deze soorten vormen allemaal op de stengel een gesloten krop. De bladeren hebben een dun waslaagje waardoor het water er in druppels afrolt. Dit heeft ook als voordeel, dat zo het vuil, zoals zand van de bladeren afspoelt. Door deze natuurlijke waslaag wordt de houdbaarheid van de kool bevorderd.

De meeste witte kool wordt in Noord Holland verbouwd en dat is te zien aan de bekendste rassen, zoals "Langedijker Bewaar". Vooral de herfstteelt is goed te bewaren. De andere soorten kool worden niet bewaard, maar meteen voor consumptie naar de winkel gebracht. Er zijn verschillende soorten witte kool, zoals met platte kroppen of met spitse kroppen en zijn het hele jaar door volop verkrijgbaar.

Witte kool is door zijn neutrale smaak op veel verschillende manieren te bereiden. Je kunt er eindeloos mee variëren. Het is een ideale groente voor stoofschotels, wokgerechten, salades en stamppot. De bladeren kunnen, na even in heet water blancheren, prima gevuld worden, om ze daarna in de oven te gratineren.

Smaak

Witte kool is door zijn neutrale smaak prima geschikt voor een salade. De kool wordt dan fijn gesneden of geraspt. Daarna kunnen er allerlei soorten dressings gebruikt worden. Witte kool levert weinig calorieën, maar veel vitamines.

Behalve in een salade kan de kool ook gekookt, gestoomd, gestoofd of gewokt worden. Kook de kool niet te lang, want juist door dit lange koken ontstaat de bekende koolgeur. Door de kool te wokken in een beetje olie blijven de vitamines goed behouden. Samen met prei, ui, paprika en kerrie heb je een prima basis voor een oosterse wokschotel. Witte kool wordt veel gebruikt in bami of nasi goreng.

Als je zelf zuurkool wilt maken, dan moet je de kool fijn schaven en voeg je ongeveer 1,5% van het gewicht aan zout toe. Doe de kool dan in een goed af te sluiten pot. De melkzuurbacteriën zorgen na twee maand voor heerlijke zelf gemaakte zuurkool.

Herkomst

Witte kool behoort tot de familie van de sluitkolen en is één van de oudste koolsoorten die we kennen. Witte kool komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en het Middellandse Zeegebied.

Teelt

Kool telen is niet altijd even makkelijk. Ze stelt hoge eisen aan de grond. Deze mag niet te zuur zijn, maar moet wel voldoende vocht vast houden en voldoende voedingsstoffen bevatten. Op lichte zandgrond zal de kool moeilijk sluiten, zodat ze moeilijk te bewaren is. Op zure grond is de kans groot, dat er knolvoet ontstaat. Denk er wel om, dat je niet elk jaar kool op het zelfde stuk grond verbouwt. De wortelvlieg zal dan de planten aantasten. Zorg ook dat de kool op een zonnige plaats staat.

Je kunt kool natuurlijk zelf zaaien, maar meestal worden koolplantjes bij het tuincentrum gekocht en dan in de volle grond uitgeplant. Maar wil je zelf zaaien, zaai dan vroeg in het jaar in potjes, zodat bij het uitplanten de wortelkluit niet wordt beschadigd. De zaadjes kiemen snel, binnen 1 tot 2 weken, afhankelijk van de temperatuur. Zaai wel onder glas of binnenshuis.

Plantjes kunnen medio maart de grond in. Zet de planten een halve meter uit elkaar. De eerste tijd hebben de plantjes een grote behoefte aan water. Als de kolen zich gevormd hebben, bestaat de kans dat de kolen barsten door te veel regen. Ze moeten dan meteen geoogst worden en kunnen dan niet meer bewaard worden.

Kolen vormen veel blad, een uitgebreid wortelstelsel en hebben daarvoor veel voedingsstoffen nodig. Bemest de grond daarom in de late herfst of in de winter met stalmest of compost. Geef tijdens de groei niet te veel kunstmest, want dat zorgt voor veel blad en weinig kool.

Verkrijgbaar

Witte kool koop je in de supermarkt en bij de groenteboer.

Leuke weetjes

Rauwe witte kool kun je goed gebruiken om eten in te serveren. Breek een koolblad af, spoel het even af onder de kraan en gebruik het bijvoorbeeld als een groen en knapperig alternatief voor een tortilla of wrap. Of vul ze met gehakt en bak de pakketjes af in de oven.

Koolgeur is goed te voorkomen. Kook om te beginnen op matig vuur en met een goed sluitende deksel op de pan. Weet vervolgens dat de koolgeur enkel ontstaat wanneer de kool te lang wordt gekookt. Als je toch liever erg gare kool hebt kun je ook een beschuitje of een sneetje brood aan het kookwater toevoegen. Dat zal de geur grotendeels wegnemen.

Voedingswaarden van witte kool ( per 100 gr. )
27
117
91
1,5
3,8
3,6
0,2
-
-
-
-
2,5
Vitamines van witte kool ( per 100 gr. )
-
0,05
0,04
0,11
30
-
40
-
Mineralen van witte kool ( per 100 gr. )
10
220
25
30
0,5
10
0,06
0,2