Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Zilverui

Familie / soort

Lookfamilie (Alliaceae)

Kenmerken

Zilveruitjes zijn kleine uitjes van 1 à 1,5 centimeter, die behoren tot de familie van de Allium cepa. Waar de gewone uien geel of rood zijn, zijn de zilveruien wit tot zilverkleurig. Meestal kom je ze tegen als ingemaakte uien in het zuur. De gele variant wordt de Amsterdamse ui genoemd. Deze uien zijn meestal groter dan de zilveruitjes in het zuur. Zure zilveruitjes worden in salades en als garnituur gebruikt.

De verse zilverui kom je niet zo vaak tegen, maar goed gesorteerde groentezaken zullen ze in hun assortiment hebben. Eigenlijk is dit vreemd, want Nederland is, door het gunstige klimaat, de grootste producent van zilveruitjes. In Nederland vindt 70% van de wereldproductie plaats. Verse zilveruitjes worden heel in soepen en stoofpotten gebruikt.

Zilveruien bevatten net als de gewone uien veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. De natuurgeneeskunde gebruikt de ui om bloeddruk en cholesterol te verlagen. Ook zou de ui eetlustopwekkend werken. Bij verkoudheid en bronchitis zorgt de ui voor het oplossen van slijm. De stoffen uit de ui hebben bij verwondingen een helende werking.

Samenstelling

Zilveruitjes zijn heel makkelijk zelf in het zuur in te maken. Als je geen verse zilveruitjes kunt vinden, dan kan je ook kleine sjalotten in het zuur inmaken. Het meeste werk gaat in het pellen zitten, maar als je ze eerst vier minuten in kokend water legt en dan met koud water afspoelt, gaat het pellen heel makkelijk. Als je daarna het kontje afsnijdt, kan je het uitje zo uit de schil drukken.

Zilveruitjes inmaken:

Ingrediënten:

- 250 gr. verse zilveruitjes of kleine sjalotjes
- zout
- azijn
- 5 stukjes foelie
- 3 theelepels dragon
- 2 laurierblaadjes
- 10 peperkorrels
- eventueel wat suiker

Bereiding:

Na het pellen bestrooi je de uitjes royaal met zout. Laat dit 48 uur intrekken. Spoel de uitjes goed af en leg ze daarna in een mengsel van zes delen azijn en vier delen water. Je kunt nu zelf bepalen hoe zuur je de uitjes wilt hebben. Doe de kruiden er bij en laat alles twee weken in de koelkast intrekken. Daarna zijn ze klaar voor consumptie.

Smaak

Verse zilveruitjes smaken als gewone uien. Ze zijn gezond, omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten. De zilveruitjes in het zuur worden vaak in groentesalades gebruikt, of als garnering op vleessalades.

Zilveruitjes worden ook in het buitenland erg gewaardeerd. De Spanjaarden serveren zilveruitjes samen met andere groenten als tapas. Opmerkelijk is, dat elk land zo zijn eigen voorkeur heeft in de zuurgraad van de uitjes. In Scandinavië gaat de voorkeur uit naar zoetzure uitjes, terwijl in Groot-Brittannië geen suiker wordt gebruikt in de bereiding van zilveruitjes. Daar worden de zure zilveruitjes erg gewaardeerd. De Fransen, Italianen en Spanjaarden gebruiken meer zout. De zilveruitjes zijn daar dan ook hartiger dan elders. In Nederland worden naast de traditionele zilveruitjes ook nog de gele Amsterdamse uien verkocht.

Herkomst

De zilveruien worden al meer dan 100 jaar in Nederland verbouwd. Om de uitjes langer te kunnen bewaren werden ze in azijn en zout ingemaakt. Vroeger werd de teelt en de oogst met de hand uitgevoerd. Tegenwoordig wordt bijna alles door machines gedaan.

Teelt

Uien houden van een voedingsrijke goed gedraineerde grond. Ze worden In de maanden maart/april en mei direct in de volle grond gezaaid. De zaden moeten voldoende diep worden gezaaid om te voorkomen dat de uien later boven de grond uitkomen en groen worden. Om het wieden makkelijker te maken wordt in rijtjes gezaaid. Het onkruid kan dan gemakkelijker worden verwijderd dan als er op bedden wordt gezaaid. Als het loof begint af te sterven zijn de uien rijp om geoogst te worden. In de maanden juli en augustus worden de uitjes geoogst.

Na de oogst moeten de uien meteen naar de fabriek worden vervoerd. Daar worden ze gewassen en op grootte gecontroleerd. Ze worden daarna geschild en ingelegd in azijn.

Verkrijgbaar

Zilveruitjes in het zuur worden door de supermarkten verkocht. Verse zilveruien zijn bij de groenteboer te koop.

Voedingswaarden van zoet/zure zilveruitjes ( per 100 gr. )
37
156
89
-
8,5
7
-
-
-
-
-
1,5
Vitamines van zoet/zure zilveruitjes ( per 100 gr. )
-
-
-
1
10
-
1,5
-
Mineralen van zoet/zure zilveruitjes ( per 100 gr. )
300
100
30
20
0,6
5
0,04
0,1