Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Zoutvlees

Kenmerken

Zoutvlees is een ingrediënt dat veel in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Het is rundvlees dat is ingelegd in pekel met allerlei kruiden. Door het vlees te pekelen is het heel lang houdbaar en dat is in de tropen erg belangrijk. Voordat je zoutvlees gaat gebruiken, moet je het eerst grondig wassen om het meeste zout weg te spoelen. Daarna wordt het gaar gekookt, in stukjes gesneden en in het gerecht gebruikt.

Het wordt veel in groentegerechten gebruikt. Vooral in de Creoolse gemeenschap is zoutvlees heel belangrijk. Behalve in Suriname wordt zoutvlees in het hele Caraïbische gebied gebruikt inclusief de Antillen. Zoutvlees is een belangrijk ingrediënt in "Pom", dat vaak op feestelijke gebeurtenissen wordt geserveerd.

De kleur van zoutvlees is mooi rood. Het wordt meestal vacuüm verpakt en dan in de koeling bewaard. Je kunt het ook invriezen, zodat het haast onbeperkt te bewaren is. Wordt het vlees uit de verpakking gehaald, dan wordt het donkerrood tot roestbruin, maar als het gekookt wordt, verandert de kleur weer in fris rood.

Samenstelling

Wil je zelf eens zoutvlees maken, probeer dan het volgende recept.

Zoutvlees

Ingrediënten:

- 1 liter water
- 250 gr. zout
- 35 gr. suiker
- 400 gr. vet rundvlees
- 4 korrels piment
- 2 blaadjes laurier
- 10 peperkorrels
- 2 plukjes foelie

Bereiding:

Breng het water met de kruiden aan de kook en zorg er voor dat het zout goed oplost. Laat de pekel goed afkoelen en leg dan het vlees in het zoute water en laat het twee weken afgedekt in de koelkast marineren. Draai het vlees elke dag om, zodat het overal met het pekelwater wordt bedekt.

Spoel het vlees goed af, zeef de kruiden uit het water en breng het vlees met vers water en de kruiden aan de kook. Ververs het water enkele keren, zodat het meeste zout is uitgekookt. Kook het vlees in enkele uren gaar en zacht. Daarna kan je het vlees gebruiken in je gerechten.

Smaak

De smaak van zoutvlees hangt af van de kruiden, de hoeveelheid zout en de marinadetijd die gebruikt wordt. Hoe langer het vlees in de gekruide pekel staat, hoe intenser de smaak zal zijn. Om het vlees te ontzouten moet je het eerst uitkoken, water vervangen en nogmaals aan de kook brengen en doorkoken, totdat het vlees helemaal gaar en zacht is geworden. Dan kan je het vlees in stukjes snijden om het in je gerecht te verwerken.

Verkrijgbaar

Je kunt zoutvlees in de Surinaamse toko kopen. Het is meestal vacuüm verpakt, of in een emmertje.