Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kecombrang

Vertaling

Gemberbloem

Latijn

Etlingera elatior

Familie / soort

Zingiberaceae / gember

Kenmerken

Kecombrang is een vaste plant die in de tropen in parken en tuinen wordt aangeplant. De smalle lancetvormige bladeren van 80 cm. staan op bladstengels van 5 meter hoog. Op bloemstelen van anderhalve meter staan prachtige roze, rode of witte wasachtige bloemen met schutbladeren die in de vorm van dennenappels het hart van de bloem vormen. De bloemen worden gebruikt in tropische bloemstukken, maar ze worden ook in verschillende gerechten verwerkt.

Soorten

- Bunga kantan
- Honje

Samenstelling

De bloemknop wordt in verschillende gerechten gebruikt. Snijd de knop klein en voeg die op het laatst toe aan het gerecht. Speciaal in vis-, groente- en fruitgerechten wordt kecombrang gebruikt. Ook in sauzen en sambals is kecombrang erg smakelijk.

Smaak

Kecombrang geeft de gerechten een exotische, zoete, bloemige, pikante smaak. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Maleise- en Nyonya (Chinees-Maleis) keuken, waar de knoppen geschild worden gebruikt in curry- en stoofschotels met zeevruchten.

Kecombrang kan een te sterke visachtige smaak maskeren, zoals in de beroemde Penang asam laksa - een zoet/zure visschotel met een complexe balans van smaken of in kapurung, een vissoep uit Sulawesi. In Singapore wordt kecombrang gebruikt in de rujak of als rujak honje.

De bloem wordt in West-Java vaak gebruikt in een salade of gekookt gegeten als smaakmaker. Kecombrang wordt in Banyumas ook vaak gebruikt als onderdeel van Pecel.

Een sambal van kecombrang smaakt heerlijk bij gegrilde vis.

Herkomst

Kecombrang is een inheemse plant in Indo-Maleisië en Noord Australië. Vandaaruit is de plant over vele tropische gebieden verspreid.

Teelt

De kecombrang heeft ruimte nodig. Hij heeft het liefst 6 tot 8 uur zon per dag. Hoewel hij ook in de halfschaduw kan groeien, zal hij dan minder overvloedig bloeien. In de zon zal hij het hele jaar door bloeien.

Hij verlangt een luchtige bodem, met veel humus van dode plantenresten. Omdat hij oppervlakkig wortelt is een laag van 10 cm. genoeg. Plant de wortelstokken net onder de oppervlakte en bedek ze daarna met gedroogde bladeren, stro of oude compost.

De planten vereisen een vochtige bodem. Zorg voor voldoende water. Zeker kort na het planten 2 keer per week water geven, afhankelijk van de neerslag. Als de planten volgroeid zijn en de zon niet op de bodem schijnt is zelf water geven niet meer zo nodig. Om veel bloemen te krijgen moet de plant elke maand bijgemest worden.

Scheur om de 5 jaar de wortelstokken en plant ze opnieuw in goed voorbereide aarde om verzekerd te zijn van een rijke bloei. Plant 3 wortelstokken bij elkaar en zorg dat elke wortelstok een aantal bladstelen heeft.

Verkrijgbaar

Kecombrang zal hier niet zo makkelijk te vinden zijn. Misschien dat grote oosterse toko's ze ingevroren verkopen.

Leuke weetjes

Kecombrang wordt ook fijngewreven en als crème tegen huidziektes gebruikt, zelfs als remedie tegen mazelen of als gewone zeep.