Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Cheddar

Vertaling

Keju cheddar

Kenmerken

Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset. Cheddar heeft een gladde, vrij harde textuur en mag niet meegeven of kruimelen. Van binnen is hij goudgeel van kleur en naarmate de rijping vordert, wordt hij donkerder.

Tegenwoordig wordt Cheddar gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, de Ierse Republiek, Canada, de Verenigde Staten, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Zweden. Meestal gaat het daarbij om massaproductie en de kwaliteit en smaak varieert sterk.

De pittige smaak ontstaat door het rijpingsproces, dat bij ambachtelijk vervaardigde kaas wel twee jaar kan duren. De typische oranje kleur ontstaat door toevoeging van orleaan. Dit zijn zaden van de orleaanboom of annattoboom. Uit de vlezige zaadrok wordt annatto, een felrode kleurstof, gewonnen. Deze kleurstof wordt verwerkt in lippenstift, in zeep en, onder codenummer E160, in levensmiddelen als kaas en margarine.

Soorten

- Sage Derby
- Farmhouse cheddar

Samenstelling

Boeren-cheddar wordt van rauwe of gepasteuriseerde volle melk gemaakt. Eerst wordt zuursel en daarna stremsel toegevoegd. Na het stremmen snijdt men de wrongel in stukjes ter grootte van erwten en verwarmt haar zachtjes. De wei loopt eruit en de wrongel vormt een samenhangende massa, die men in grote stukken snijdt ter grootte van gipsblokken.

Deze stapelt men op elkaar, zodat de rest van de wei eruit loopt. Dit is het 'cheddaring'-proces waaraan de kaas zijn speciale textuur dankt. Ten slotte wordt de wrongel nogmaals aangedrukt, gezouten, in vormen gedaan en geperst. Traditionele makers wikkelen de kaas voor het rijpen in kaasdoek.

Smaak

De smaak is eerst vrij mild en fris met nootachtige tonen en een zekere ziltheid. Tijdens het rijpen krijgt hij een sterke, volle, heerlijk nootachtige smaak die behoorlijk scherp is. Oudere kazen zijn verrassend sterk van smaak, met veel zout en zuren.

Cheddar smelt goed en wordt veel in de Engelse keuken gebruikt. Een beetje oude kaas geeft elk gerecht een heerlijke smaak zonder te overheersen. Rasp de kaas voor u hem aan de overige ingrediŽnten toevoegt.

Herkomst

Cheddar komt oorspronkelijk uit het dorp Cheddar in het Zuidwesten van Groot BrittanniŽ, in het graafschap Somerset. De eerste schriftelijke vermelding van Cheddarkaas stamt uit 1655.

Verkrijgbaar

Cheddar is in de kaasspeciaalzaak en in de supermarkt te koop.

Allergie

Mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie kunnen geen kaas verdragen en moeten, om klachten te voorkomen, geen melkproducten nemen, dus ook geen kaas.

Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriŽn in de dikke darm (darmflora) gaan lactose Ďvergistení. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals buikpijn, krampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Voedingswaarden van cheddarkaas 50+ ( per 100 gr. )
389
1631
40,9
25,4
0,5
0,5
32,2
22,5
8,5
0,5
100
-
Vitamines van cheddarkaas 50+ ( per 100 gr. )
0,09
0,04
0,44
0,05
40
1,2
-
0,5
Mineralen van cheddarkaas 50+ ( per 100 gr. )
675
105
760
530
0,6
27
0,08
3,9