Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Daun Pepaya

Vertaling

Papayablad

Latijn

Carica Papaya

Kenmerken

De papayaboom komt oorspronkelijk uit Mexico. De boom kan tot zes meter hoog worden. De stam is hol, de bladeren zijn groot, zo'n 50 tot 70 cm. en vingervormig. De jonge bladeren worden als groente gegeten. Ze groeien spiraalvormig om de stam en ze vallen na een bepaalde tijd af. Daardoor heeft de papayaboom een kale stam met bovenaan een pluim van bladeren. De bloemen groeien in de bladoksels.

Niet overal in de tropen waar papaya wordt verkocht worden de bladeren en bloemetjes gegeten. Dat gebeurt alleen in Zuidoost Azië. De bladeren zijn licht bitter en zitten bijvoorbeeld niet zelden door een Gado-Gado die in Indonesië is bereid. De bloemetjes zijn nog bitterder. In sommige landen worden deze gebakken met hete pepers wat een lekkere pittig groentegerecht is. Helaas zijn de bladeren en bloemetjes niet in Nederland te koop. Deze zijn erg gezond en hebben een positieve uitwerking op kanker, diabetes mellitus en malaria. Diverse volkeren, met name in Azië, gebruiken papaya al eeuwen als medicijn tegen diverse ziektes.

Smaak

Papayablad heeft een bittere smaak en het sap uit het blad zorgt ervoor dat vlees zachter en malser wordt als je het vlees in papayablad wikkelt. Van het papayablad wordt een eetlust opwekkend drankje gemaakt, door de bladeren in de blender te mixen met warm water en een snufje zout. Dit moet je dan zeven om een glad drankje te krijgen.

Herkomst

De papaya komt oorspronkelijk uit de kuststreken van Midden Amerika. Columbus heeft de plant naar andere Spaanse koloniën gebracht. Tegenwoordig wordt de papaya in alle tropische gebieden aangeplant, zoals bijvoorbeeld in Australië, India en Midden- en Zuid Amerika (Costa Rica, Brazilië) en Afrika (Kenia, Ivoorkust).

Teelt

De papaya is een echte warmte-aanbidder, hij verkiest voedselrijke, goed doorlatende en iets zure grond. Vanuit vers zaad kan men proberen om de plant op te kweken. De zaden bedekken met potgrond, op een lichte plaats zetten bij een temperatuur van 25°C. Kieming na 3 tot 4 weken.

De papayaboom is een snel groeiende boom. Het hout is zacht. Op de holle stam staan een aantal grote, ingesneden bladeren. De bladstelen zijn zeer lang (tot 1m) en hol. Op de stam zijn overal grote bladlittekens te zien. De plant bevat een wit melksap (latex) in alle onderdelen. De papayaboom is tweehuizig: er zijn mannelijke bomen, waar nooit vruchten aan komen en vrouwelijke planten waar natuurlijk wel vruchten aan komen.

Tegenwoordig worden er echter ook rassen met tweeslachtige bloemen geteeld. Hier is een kruisbevruchting niet meer noodzakelijk. De gelig-groene bloemen ontwikkelen zich rechtstreeks op de stam. De mannelijke bloemen komen steeds in grote schermen voor, de vrouwelijke bloemen staan solitair of in kleine groepjes. Papayabomen worden uit zaad opgekweekt. Ze worden ongeveer 25 jaar oud. De productiviteit van de planten loopt echter na 3 jaar al terug.

De papaya is een echte warmte-aanbidder, lagere temperaturen vertragen zijn groei en zelfs een klein beetje vorst is fataal voor de plant. De plant verkiest voedselrijke, goed doorlatende en enigszins zure bodems. Hij is zeer gevoelig aan stagnerend bodem-water, wat onmiddellijk tot wortelrot leidt. Vanuit vers zaad kun je proberen om de plant op te kweken. De zaden dienen bedekt te worden met wat aarde. Op een lichte plaats en bij een temperatuur van ongeveer 25°C kan de kieming na 3 tot 4 weken optreden. Verpot na één maand de plant voorzichtig en hou op een lichte warme plaats. In de winter mag de temperatuur niet onder 18°C komen.

Leuke weetjes

De papayaplant zou onder meer tumoren in de baarmoederhals, borst, lever, long en alvleesklier kunnen aanpakken. De onderzoekers maakten een extract van gedroogde papayabladeren en naarmate de concentratie hiervan toenam, werd ook het effect groter.

De papayaplant geeft het molecuul Th1-type cytokines een boost. Dit molecuul stuurt het immuunsysteem aan en kan de tumor op die manier vervolgens aanvallen. Papaya heeft geen negatieve bijwerkingen op gezonde cellen en heeft daarmee een streepje voor op de huidige behandelingen van kanker die vaak een aanslag op het lichaam vormen.