Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Santenpoeder

Vertaling

Santan bubuk

Kenmerken

Santen wordt van kokosmelk gemaakt. We kennen de geperste blokken santen, blikjes met santen en de zakjes met santenpoeder. Het santenpoeder is een zacht wit poeder, gemaakt van vloeibare santen. Het is erg handig in gebruik, want je kunt precies de hoeveelheid nemen die je voor je gerecht nodig hebt. De rest van het poeder kan bewaard worden zonder dat het bederft. Je bepaalt zelf de sterkte van de kokossmaak door meer of minder poeder te gebruiken. Bovendien is het poeder licht bindend.

De vers geperste kokosmelk wordt door middel van hete lucht gedroogd, daarna gemalen en gezeefd. Het poeder bevat daardoor geen vezels, terwijl alle andere eigenschappen van de kokosmelk bewaard blijven. Van het poeder is heel eenvoudig weer kokosmelk of santen te maken. Omdat het poeder een hoog vetpercentage heeft (60 - 65%), lost het poeder moeilijk op in koude vloeistoffen. Neem daarom een beetje heet water, los het poeder op en vul daarna koud water toe en je hebt je santen. Zelf bepaal je de dikte van de santen door meer of minder poeder op te lossen.

Kokosmelk is een alternatief voor mensen met een koemelkallergie. Als je santenpoeder gaat gebruiken en je hebt zo'n allergie, kijk dan goed op de verpakking naar de gebruikte stoffen, want veel producenten voegen melkeiwitten, zoals case´ne, toe om er voor te zorgen, dat het vet gebonden blijft.

Samenstelling

Eerst wordt van het witte kokosvlees santen geperst. Hoe minder water, hoe sterker de smaak en hoe minder water er bij de productie hoeft te worden verdampt. Vaak wordt er nog maltodextrine toegevoegd, waarna de santen wordt gepasteuriseerd.

De santen wordt nu in een silo door middel van hete lucht gedroogd. De santen wordt bij onderdruk verwarmd, daardoor kookt het eerder en het water verdampt sneller. Het poeder dat overblijft bevat nog water dat er in de verstuivingssilo's bijna allemaal wordt uit gehaald. Het poeder valt van boven in de hete silo naar beneden. Tijdens deze val verdampt het meeste water en het droge poeder wordt onder in de silo opgevangen en gezeefd.

Sommige producenten maken santenpoeder door het gemalen kokosvlees te drogen en daarna te vermalen tot poeder. Deze manier van werken levert een poeder, dat nog fijne kokosvezels bevat en niet zo fijn is als gedroogde santen.

Smaak

Santenpoeder is kokosmelk zonder vocht, dus de smaak is als geconcentreerde santen. Om santen te maken hoef je alleen maar poeder met heet water te mengen in de verhouding 1 poeder 2 water. Het is een makkelijke manier om de santen te maken zoals je die zelf lekker vindt. Je gebruikt gewoon meer of minder poeder voor een meer of minder geconcentreerde santen. Het poeder is te gebruiken als poedersuiker om over pasgebakken koekjes te strooien, of gemengd met poedersuiker om er een glazuur met een tropische draai van te maken.

Ook is het lekker in warme chocolademelk, in je koffie of voor het maken van pudding, in gebak, in de cocktail Pina colada, ijs of in je sauzen en currygerechten. Bedenk wel, dat het santenpoeder veel kokosvet bevat en daardoor slecht in koude vloeistoffen oplost. Om dit te bespoedigen gebruik je een mixer of blender, of je lost het poeder op in een klein beetje warme vloeistof.

Verkrijgbaar

Het santenpoeder is in de oosterse toko te koop.