Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bruine Bonen

Vertaling

Kacang merah

Latijn

Phaseolus vulgaris

Familie / soort

Vlinderbloemigen / peulvrucht

Kenmerken

Bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. De bruine boon is een stamboon die behoort tot de gewone boon. Een stamboon groeit zonder dat hij langs stokken moet worden geleid.

De peul lijkt op een sperzieboon, maar blijft tot hij rijp is aan de plant zitten. Dan worden de peulen gedroogd en gedopt. De boon kan gedroogd bewaard worden, maar wordt ook veel ingemaakt in blik of glas. Gedroogde bruine bonen moeten voor het koken ongeveer 8 uur geweekt worden, waarna ze gekookt worden. Bruine bonen gaan vaak stuk tijdens het koken en zijn daarom ideaal om te gebruiken in bonensoep. Deze peulvruchten worden vooral in Zeeland en Noord-Holland geteeld.

Soorten

- Noord-hollandse bruine
- Bruine kogelboon
- Kievitsboon

Smaak

De ietwat melige smaak, die het product van zichzelf heeft, moet natuurlijk wel aangevuld worden met andere smaaktonen om aan onze huidige standaard te voldoen.

Inmiddels kennen wij bruine bonen met spek, stroop en piccalilly (captain's meal) of zijn we overgestapt op de Mexicaanse toepassing van Chili con carne waar pittige pepers de boon wat meer body geven.

Of denk aan de bruine bonensoep, waarin allerlei verschillende smaken samenkomen.

Herkomst

De mens at en verbouwde al van oudsher peulvruchten. In het Midden Oosten, bij de opgravingen in Jarmo, zijn velderwten en linzen gevonden die we kunnen dateren in het 6e en 7e millennium voor onze jaartelling. Ook tuinbonen en kikkererwten waren in deze regio al lang bekend. In Palestina stonden die in ieder geval al rond 400 voor Christus op het menu.

Teelt

Voor een vroege oogst kan er binnen worden gezaaid vanaf april. Zaai in individuele potten 3-4 cm. diep en bedek de zaden goed met zaaigrond. Dit zijn namelijk donkerkiemers. Houd de zaden vochtig en warm. In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen in de volle grond worden gezet. Houd 40 - 50 cm. ruimte aan.

In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er in de volle grond worden gezaaid op een warme, zonnige plaats in goed gedraineerde grond. Bedek de zaden goed met een laag (3-4 cm) zaaigrond. Peulvruchten kunnen heel slecht tegen koude grond. Zorg ervoor dat de grond voldoende is opgewarmd. Zorg voor beschutting tegen de wind.

Geef de plant extra voeding zodra hij gaat bloeien. Laat de geoogste peulen buiten drogen totdat zij helemaal bruin zijn en verwijder hierna de bruine bonen. De peulen zelf zijn niet eetbaar. De bonen kunnen lange tijd worden bewaard.

Verkrijgbaar

Bruine bonen worden in blik of in glas verkocht in de supermarkt. Ook kan men gedroogde bruine bonen kopen. Die moeten dan voor het koken wel een nacht in water geweekt worden.

Leuke weetjes

Eet witte en bruine bonen niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onwerkzaam wordt.

Voedingswaarden van gekookte bruine bonen ( per 100 gr. )
110
462
63,7
7,6
18,1
-
0,7
0,1
0,1
0,4
-
8,9
Vitamines van gekookte bruine bonen ( per 100 gr. )
-
-
-
-
40
-
1
-
Mineralen van gekookte bruine bonen ( per 100 gr. )
1
450
35
150
2
20
0,3
1