Vind de lekkerste recepten!

Je kunt met onze zoekmachine snel en eenvoudig recepten vinden voor je rijsttafel.

De populairste zoektermen

Corned Beef

Vertaling

Daging Kornet

Kenmerken

Corned beef is gekookt en soms in stukjes gesneden ingeblikt rundvlees. De gelei in het kookvocht zorgt ervoor dat het fijngesneden vlees een vaste massa wordt, waarvan gemakkelijk plakjes kunnen worden gesneden. Men kiest "draadjesvlees", zoals bijvoorbeeld borstlappen. Het meeste corned beef komt tegenwoordig uit ArgentiniŽ en BraziliŽ.

Omdat er zout aan het vlees is toegevoegd, daarna gekookt en ingeblikt is, is het lang houdbaar. De term "corn" betekent "kleine, harde korrel" en verwijst naar het gebruikte zout, te vergelijken met het Nederlandse pekelvlees. Corned beef is oorspronkelijk een joods gerecht. Corned beef wordt in Nederland en BelgiŽ in blik en in plakjes als broodbeleg verkocht.

In Nederland en BelgiŽ wordt onder corned beef de ingeblikte variant verstaan. De oorspronkelijke corned beef (ofwel 'gezouten vlees') lijkt op het in Nederland en BelgiŽ bekende pekelvlees en is niet gemalen. In Amerika wordt zowel de ingeblikte, gemalen variant als de "gewone" corned beef verkocht. Deze gewone corned beef is een stuk rundvlees in een oplossing van pekel en kruiden, verpakt in een plastic zak. ( zie recept onderaan de pagina). Corned beef kan ook gerookt worden, maar ook gewoon gebraden in de oven.

Samenstelling

De term ďCorningĒ heeft te maken met zout-uitharding. Traditioneel wordt corned beef gemaakt door plakken rundvlees met grove brokken zout te bedekken. Zout dat ruw is raakt het vlees op meer plaatsen en kan dus meer vocht onttrekken. Daardoor wordt het vlees een minder aantrekkelijke omgeving voor bacteriŽn, maar het zout onttrekt ook bloed aan het vlees. En dat laatste is erg belangrijk voor de joodse spijswetten: dit soort zout wordt dan ook wel ďkoosjer zoutĒ genoemd.

In traditionele recepten voor corned beef wordt ook het ingrediŽnt kaliumnitraat, ofwel salpeter genoemd. Salpeter, een van de belangrijkste ingrediŽnten in buskruit, fungeert als conserveermiddel en geeft corned beef zijn opvallende roze kleur. Corned beef gemaakt met alleen zout levert een bruine of grijsachtig tint op.

Tegenwoordig wordt in massa geproduceerde corned beef niet meer behandeld met grof zout, maar ondergedompeld in een bad dat voor 10% bestaat uit zout en natriumnitraat.

Herkomst

Het woord "corning" komt uit het Oud-Engels en het wordt gebruikt voor ​​kleine harde deeltjes of korrels. In het geval van "corned beef " verwijst het woord naar het grofkorrelige zout dat gebruikt wordt om het vlees te conserveren. In Groot BrittanniŽ en de Verenigde Staten werd corned beef gemaakt zoals bij ons het pekelvlees. Maar het is niet duidelijk of deze variant niet vanuit Midden- en Oost Europa naar Groot BrittanniŽ is overgekomen.

Na de industriŽle revolutie in Engeland en Ierland ontstond de conservenindustrie in de 19e eeuw in de genoemde landen. Ierland was toen de grootste exporteur van ingeblikt corned beef. Totdat de grote veehouderijen in ArgentiniŽ en BraziliŽ de handel in corned beef overnamen.

Tot de tweede wereldoorlog was deze vleessoort in Groot BrittanniŽ en de Verenigde Staten erg populair. Omdat corned beef in blik niet kon bederven werd het vooral in het leger en bij de marine veel gebruikt. Ook de Fransen voerden corned beef uit naar het Caribisch gebied voor de arbeiders op de suikerrietplantages.

Verkrijgbaar

Blikjes met corned beef zijn in de supermarkt te koop. Deze blikjes hebben een speciaal sleuteltje op het deksel, waarmee het blik dankzij een speciale rand opengedraaid kan worden. Op de vleeswarenafdeling kan men corned beef in plakjes kopen.

Leuke weetjes

Deze huisgemaakte corned beef is geweldig van smaak en textuur en is eenvoudig te fabriceren. Om te beginnen dient de marinade gemaakt te worden. Alle ingrediŽnten, behalve het vlees en de knoflook, worden in een pan gedeponeerd om aldaar tot het kookpunt verhit te worden. Na afkoeling tot kamertemperatuur mag het vlees samen met de knoflook in de pekel (marinade) gelegd worden en in een afgesloten bak een week of langer in de koelkast rijpen. Na rijping dient het gepekelde vlees afgespoeld en langdurig (4 uur), heel rustig gekookt te worden om het zout eruit te krijgen. Vergeet niet om tijdens het koken af te schuimen en indien nodig meer water toe te voegen. Haal het vlees zeer voorzichtig uit de pan en serveer het warm of koud.

Giet het kookwater trouwens niet weg, want dit is een uiterst bruikbare basisbouillon die desgewenst naar smaak nog wat ingekookt kan worden. De hoeveelheid zout is van cruciaal belang voor de houdbaarheid van het vlees, bij vermindering van de zoutconcentratie bestaat er kans op een zeer ernstige voedselvergiftiging.

IngrediŽnten:

- 600 gr. riblap of soortgelijk vlees
- 1 liter water
- 150 gr. zout
- 85 gr. suiker
- 1 theelepel gekneusde peperkorrels
- 1 theelepel ketumbar
- 1 theelepel piment (all spice)
- 1 theelepel tijm
- 1 laurierblad
- 3 tenen gekneusde knoflook

Voedingswaarden van corned beef ( per 100 gr. )
225
943
64,7
12,8
3,5
0,3
18
8
7
1
93
-
Vitamines van corned beef ( per 100 gr. )
-
0,01
0,1
0,04
1
1,8
-
0,1
Mineralen van corned beef ( per 100 gr. )
1000
100
10
200
3,8
15
0,2
5,6