Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Sayur Rawon

Rijkelijk gevulde groentesoep met runderpoulet


Ingrediënten:

- 500 gr. runderpoulet
- 4 sjalotten
- 200 gr. sperziebonen
- 1 theelepel asem
- 2 tenen knoflook
- 1,5 theelepel trassi
- 2 theelepels gula djawa
- 2 eetlepels boter
- 2 schijfjes laos
- 2 daun salam
- 1 theelepel kunyit
- 5 keluwak
- 1 serehstengel
- 5 daun djeruk purut
- 2 bouillonblokjes
- 1 rode lombok
- 2 groene lomboks
- halve spitskool

Voor de sambal:

- 500 gr. tauge
- 1 eetlepel sambal oelek
- 2 theelepels suiker
- sap van 1 citroen

Bereiding:

Was de tauge en meng het met de sambal, suiker en citroen. Zet de sambal lang voor het eten afgesloten weg, zodat de kruiden goed kunnen intrekken. Trek van het poulet in ruim water een bouillon tot het vlees gaar en zacht is. Open de keluwaks en haal de inhoud eruit. Maak deze inhoud fijn in de vijzel. Pel de sjalotten en de knoflook, snijd ze fijn en kneus ze met de trassi, kunyit, gula djawa en asem. Meng de kruiden goed door de keluwaks.

Fruit alles in de boter, samen met de laos en salam. Doe het bij de bouillon. Voeg de sereh en djeruk purut met de bouillonblokjes bij de bouillon zodra deze kookt. Laat het op een laag vuurtje sudderen. Was en snijd de sperziebonen grof. Ontpit de lomboks, snijd ze fijn en voeg ze met de sperziebonen toe aan de bouillon. Was de spitskool en snijd het grof. Voeg deze aan de sayur toe als de boontjes halfgaar zijn. Laat de kool niet te gaar worden. Lekker met witte rijst en de sambal met tauge.

Sayur Rawon