Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Ketan Kuning Serundeng

Gele kleefrijst bestrooid met kruidige kokos


Ingrediënten:

- 200 gr. ketan
- 5 dl. water

Bumbu ketan:

- 2 theelepels kunyit
- 1 dl. santen
- 1 daun pandan
- 1 serehstengel
- zout

serundeng:

- 150 gr. geraspte kokos
- 2 daun salam
- 3 daun djeruk purut
- 2 cm. laos
- 1 eetlepel gula djawa
- halve theelepel zout
- 1 dl. water
- 2 eetlepels olie

Bumbu serundeng:

- 4 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- halve theelepel koriander
- 3 kemirienoten
- 2 cm. kunyit
- 2 lomboks

Bereiding:

Plet de serehstengel. Week de rijst in het water, laat dit voor 1 uur staan en laat het daarna uitlekken. Stoom de ketan ca. 15 min. Breng de santen met de daun pandan, kunyit, serehstengel en zout al roerend aan de kook. Voeg de ketan toe en roer het goed door. Kook de rijst tot het al het vocht heeft geabsorbeerd. Stoom het daarna in ca. 30 min. gaar. Schep de ketan in vormpjes of schaaltjes. Leg een bord op de kop op het schaaltje en draai het geheel om. Haal het schaaltje van de ketan af.

Snijd de sjalotten, knoflook en lomboks fijn. Pof de kemirienoten in een droge koekenpan. Schil de kunyit en snijd het fijn. Rasp de laos. Maal de bumbu voor de serundeng in de vijzel tot een pasta en fruit die met daun salam, daun djeruk purut en laos tot de geuren vrijkomen. Voeg de kokos, gula djawa, water en zout toe. Roer het geheel goed door tot de serundeng droog is. Gooi de bladeren weg. Strooi de serundeng over de ketan.

Ketan Kuning Serundeng