Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Soto Betawi

Hartige rundvleessoep met kokosmelk


Ingrediënten:

- 1 kg. runderlappen
- 150 ml. dikke santen
- 2 ltr. water
- 2,5 dl. melk
- 2 gekookte aardappels
- 1 tomaat
- 1 lente-ui
- 1 serehstengel
- 1 schijfje djahe
- 2 daun salam
- 2 daun djeruk purut
- bawang goreng
- selderie
- zout naar smaak
- suiker naar smaak

Bumbu:

- 8 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 2 cm. djahe
- 1 theelepel ketumbar
- halve theelepel djinten
- halve theelepel peper

Garnering:

- 1 limoen
- emping
- sambal manis
- ketjap manis

Bereiding:

Neem van de sereh alleen het witte gedeelte en kneus het. Schil en rasp de djahe. Snijd het vlees in plakjes, kook het in het water gaar en laat het water tot minstens de helft verdampen. Schil voor de bumbu de djahe. Snipper de sjalotjes, knoflook en djahe fijn, maal de bumbu tot een pasta en roer dit door de bouillon. Voeg de sereh, geraspte djahe, daun salam, daun djeruk purut, zout en suiker naar smaak toe. Breng het opnieuw aan de kook. Voeg de melk en de santen toe en kook het een paar min. door.

Snijd de aardappels en tomaat in plakken. Snijd de limoen in partjes. Snijd de lente-ui in ringen en snijd de selderie fijn. Verdeel het vlees, plakjes tomaat en de aardappelschijfjes over borden. Schenk de bouillon er overheen en bestrooi het met lente-ui, selderie en bawang goreng. Serveer de soto met emping, partjes limoen en sambal. Besprenkel de soep met wat ketjap manis.

Soto Betawi