Nasi Bakmoy

Kippensoep met rijst, tahu en gehaktballetjes


IngrediŽnten:

- 500 gr. kip
- 2 ltr. water
- gekookte rijst
- 1 blok tahu
- 2 hardgekookte eieren
- 1 lente-ui
- 5 teentjes knoflook
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 eetlepel oestersaus
- halve theelepel peper
- gehakte selderie
- bawang goreng
- zout
- olie om te frituren

bouillon:

- 3 stengels selderij
- 5 teentjes knoflook
- 2 cm. djahe
- 1 theelepel zout
- halve theelepel peper

Gehaktballetjes:

- 100 gr. kippengehakt
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 2 theelepels tapiocameel
- halve theelepel zout
- kwart theelepel peper

Bereiding:

Kook de kip in het water met zout gaar. Houd ca. 1,5 ltr. bouillon over en zet 5 dl. apart voor later gebruik. Rafel het kippenvlees met twee vorken uit elkaar, houd dit apart. Snijd de selderij klein, pers de knoflook en kneus de djahe. Voeg de knoflook, djahe, selderij, peper en zout naar smaak toe aan 1 ltr. bouillon en breng het geheel aan de kook. Snijd de tahu in blokjes. Verhit ruim olie en frituur de tahu goudbruin, laat het goed uitlekken.

Meng het kippengehakt met bloem, tapiocameel, peper, zout en ei en vorm hier kleine balletjes van. Frituur ze goudbruin en laat ze goed uitlekken. Hak de knoflook fijn en bak dit in een eetlepel olie tot het begint te geuren. Voeg de tahu en het kippenvlees toe en bak het even mee. Giet de apart gehouden bouillon er bij en breng het aan de kook. Voeg de oestersaus, ketjap asin, ketjap manis, peper en zout toe en kook tot de saus is ingedikt.

Schep wat gekookte rijst in een kom, leg er een aantal gehaktballetjes op en schenk de bouillon er overheen. Voeg wat saus met kip en tahublokjes toe. Snijd de lente-ui in ringen en snijd de gekookte eieren in parten. Bestrooi het geheel met wat bawang goreng, selderie en lente-ui. Geef er sambal naar keuze bij en parten hardgekookt ei.

Nasi Bakmoy