Babi Panggang Dua

Geroosterd varkensbuikspek


IngrediŽnten:

- 1200 gr. varkensbuikspek met zwoerd
- 3 eetlepels grof zeezout
- 2 eetlepels szechuan peperkorrels
- 1,5 eetlepel 5-kruidenpoeder
- 2 theelepels zwarte peper
- 1,5 eetlepel suiker

Bereiding:

Leg de buikspek met de zwoerdkant naar boven en prik met een scherp voorwerp (bv. een priem). Probeer zo veel als mogelijk gaatjes te prikken naast elkaar en net door het zwoerd heen tot de vetgrens, hoe meer gaatjes hoe beter. Dit is nodig om het zwoerd krokant te kunnen bakken, op een ander manier lukt het niet, dit is de enige methode.

Als je dit gedaan hebt smeer je het zwoerd goed in met een handje zout, het zout goed naar binnen drukken (niet het vlees) en laat het spek een uurtje rusten. Kook nu een grote pan met water en als het water kookt hang je het vlees aan een vleeshaak of, als je geen vleeshaak hebt, hang het dan aan een touwtje. Houd het vlees boven het kokende water en schep met een grote pollepel kokend water over het vlees. Doe dit een aantal keren net zo lang totdat je ziet dat het zwoerd een andere kleur heeft gekregen (gare kleur). Laat het vlees dan even afkoelen door het een paar uur te laten hangen. Vlees moet echt droog zijn. Veeg het vocht af met keukenpapier. Maak de koekenpan warm en rooster de szechuanpepers met het zout tot het begint te geuren en maal het fijn. Meng nu alle ingrediŽnten bij elkaar en wrijf het goed in het vlees. Laat het vlees nu een nacht marineren.

Verwarm de oven tot 230 graden, stand 8 voor gas. Als de oven op temperatuur is zet je het vlees met de zwoerdkant naar boven, op de braadslee die je onder het vlees plaatst, daar moet je ongeveer 2,5 dl. water op gieten en rooster het vlees 15 min. (het water is van crusiaal belang). Daarna de oven op 180 graden zetten, gas stand 5 en een uur braden. Dan de laatste 15 min. of wat langer, de oven weer omhoog draaien naar 230 gr. Je moet nu het zwoerd in de gaten houden, het moet als kroepoek opzwellen. Warm opdienen.

Babi Panggang Dua
Download het recept
Moment geduld!