Puding Pisang Gula Merah

Bananenpudding in laagjes met Javaanse suiker


IngrediŽnten:

Boven- en onderlaag:

- 150 gr. gula djawa
- 50 gr. kristalsuiker
- 7 dl. santen
- 1 rijpe banaan
- 1 pakje witte agar-agar
- 2 daun pandan
- limoensap
- zout

Tussenlaag:

- 100 gr. gula djawa
- 50 gr. kristalsuiker
- 3,5 dl. water
- 2 daun pandan
- 1 rijpe banaan
- half pakje witte agar-agar

Bereiding:

Neem een ronde puddingvorm of per persoon een rond whiskyglas. Snijd 1 banaan in plakjes en druk er eventueel met een koekjessteker bloemvormen uit. Besprenkel de plakjes met limoensap om verkleuren te voorkomen.

Boven- en onderlaag: pureer de andere banaan helemaal glad en breng de puree met de santen, daun pandan, zout en de suiker aan de kook. Voeg de agar-agar toe en roer tot de suiker is opgelost. Verdeel de helft van de santen over de glazen, zet dit in de koelkast om op te stijven. Houd de rest van de santen warm om het vloeibaar te houden.

Tussenlaag: Haal de glazen uit de koelkast zodra de onderlaag stijf is geworden en bekleed de binnenkant van het glas met plakjes banaan. Breng het water met de suiker, agar-agar en daun pandan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Schenk de vloeistof in de glazen. Zorg er voor dat de plakjes banaan overeind blijven staan. Laat alles opstijven in de koelkast. Schenk de laatste laag op de opgesteven tussenlaag en laat de pudding helemaal koud worden. Stort de pudding op een bord en decoreer de pudding met een plakje banaan.

Puding Pisang Gula Merah