Bapao Pessa

Gestoomde broodjes met gehaktvulling


IngrediŽnten:

- 250 gr. patentbloem
- 20 gr. verse gist
- 50 ml. lauwwarm water
- 1 dl. lauwwarme melk
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- mespunt zout

Voor de vulling:

- 500 gr. varkensgehakt
- 2 eetlepels olie
- 3 wit van prei
- 1 teen knoflook
- zout
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels droge sherry
- 2 eetlepels maizena
- 3 eetlepels kippenbouillon

Bereiding:

Verkruimel de gist in een kopje, of gebruik 1 zakje droge gist. Doe het water erbij en roer de gist, als het vloeibaar is geworden, een keer om. Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door. Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht tot de bloem, door de werking van de gist gaat barsten. Doe de melk erbij en kneed het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt. Bestrijk een kom met boter, leg het deeg er in en strooi wat bloem over de bovenkant. Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats. Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Pers de knoflook. Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit de prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt. Roer het zout, ketjap en sherry erdoor en laat het ca. 10 min. zachtjes pruttelen. Maak de maizena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehakt en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.

Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm. dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm. brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller, niet te dun, tot een rondje met een middellijn van 10 cm. Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Maak een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 min. narijzen.

Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water. Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 min. gaar. Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.

Bapao Pessa