Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Custardpoeder

Vertaling

Tepung custard

Kenmerken

Custard op basis van ma´szetmeel is in poedervorm verkrijgbaar. Dit zogeheten custardpoeder wordt dan opgeroerd met melk. Custardpoeder bevat ma´szetmeel en annatto.

De Brit Alfred Bird is de ontdekker van het custardpoeder. Het is een poeder waarmee men pudding en vla kan maken zonder eieren te gebruiken. Custardpoeder of instant puddingpoeder is de productnaam voor soortgelijke en concurrerende producten. Het is het alternatief om custard te maken zonder eieren.

Het is gebaseerd op ma´szetmeel en bevat daarnaast annatto. Deze gele kleurstof heeft een zachte smaak. Alfred Bird, wiens vrouw allergisch was voor eieren, heeft het custardpoeder ontwikkeld en sindsdien wordt in Groot BrittanniŰ custardpoeder onder de naam "Bird's Custard" verkocht.

Het maken van custard met custardpoeder is een goed alternatief voor mensen die geen eieren willen of kunnen eten. Denk daarbij aan vegetariŰrs of veganisten en mensen met een ei-allergie.

Soorten

- Instant custard
- Bird&

Samenstelling

Het originele custardpoeder bestaat uit ma´szetmeel met annatto, wat zout en een vleugje aroma, en alles wat je hoeft te doen om vla te maken is kokende melk en suiker toevoegen.

Annatto is een kleurstof die gewonnen wordt uit de zaden van de orleaanboom. Deze boom komt uit Zuid-Amerika en wordt al eeuwenlang gebruikt, bijvoorbeeld als verfstof voor de huid door bepaalde indianenstammen. Aangezien de stof insectenwerend is en ook nog beschermt tegen de zon, was dat een slim idee.

Tegenwoordig komen we annatto meestal tegen als E160b. Behalve als kleurstof in custard wordt annatto ook traditioneel toegepast in kazen zoals Cheddar.

Smaak

In supermarkten zie je meestal Dr.Oetker-custard. Deze bevat als kleurstof niet alleen annatto, maar ook bŔta-caroteen en heeft een nogal overheersende chemische vanillesmaak. De originele Bird's Custard heeft alleen annatto als kleurstof en heeft een subtieler aroma. Hiermee kan je je eigen vla maken met je eigen smaak, bijv chocoladevla.

Herkomst

Alfred Bird was de eerste die in 1837 dit custardpoeder heeft ontwikkeld, omdat zijn vrouw geen eieren en gist kon verdragen. Door zijn uitvinding konden de Britten sneller en goedkoper hun favoriete custard koken.

Hij richtte het bedrijf Alfred Bird-and Sons Ltd in Birmingham op. Hij ontwikkelde ook de productie van bakpoeder en geleipoeder. In de Eerste Wereldoorlog, werd Bird's Custard geleverd aan de Britse strijdkrachten.

Verkrijgbaar

Custardpoeder is in de supermarkt te koop.

Leuke weetjes

Wil je "echte" custard maken zonder custardpoeder, dan is hier het recept:

IngrediŰnten:

- 1 ltr. (volle) melk
- 60 gr. suiker
- 40 gr. ma´zena
- 1 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker of eetlepel essence
- 2 eidooiers
- snufje zout

Bereiding:

Giet de melk in een steelpan en schraap boven de melk de zaadjes uit de vanillepeul. Doe ook de peul in de room en breng alles langzaam tegen de kook aan. Laat tien minuten trekken, haal dan de vanillepeul eruit. Meng suiker en ma´zena en roer hier met de eidooier een papje van. Schep een lepel van de hete melk bij het papje, terwijl je goed roert. Schep weer een lepel melk erbij en blijf roeren. Als het papje voldoende vloeibaar en opgewarmd is, giet je dit bij de resterende melk in de pan, terwijl je met een garde of mixer op lage stand blijft roeren. Verhit langzaam, blijf roeren (ook over de bodem en langs de randen) totdat de vla is gebonden. Zet het vuur uit, roer nog even, giet in een kom en dek de vla dan af met plasticfolie als je geen vel wilt.

Voedingswaarden van custardpoeder ( per 100 gr. )
345
1448
13,9
-
85
5
0,1
-
-
-
-
-
Vitamines van custardpoeder ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van custardpoeder ( per 100 gr. )
200
10
20
30
0,5
5
0,05
-